15K HDD met 315 MB/s

Seagate ziet nog steeds ruimte voor snelle server HDD’s. Met de Enterprise Performance 15K HDD brengt de fabrikant een 2,5 inch SAS harde schijf op de markt die sneller zou moeten zijn dan alle andere HDD’s.

Seagate doet het nu ook goed met enterprise SSD’s. De fabrikant gelooft echter nog steeds in de mechanische harde schijf en introduceert de Enterprise Performance 15K HDD, een 2,5 inch HDD met een 12 Gb/s SAS-interface en een capaciteit van maximaal 900 GB. Met een maximale datasnelheid van 315 MB/s is het naar verluidt “s werelds snelste harde schijf voor bedrijfskritische toepassingen”. Deze prestaties worden bereikt door de versies met geavanceerd formaat sectorformaat (512e, 4Kn), waaraan de fabrikant een extra 16 GB NAND-geheugen als leescache heeft toegevoegd. De 512 native versie van de harde schijf mist dit flashgeheugen, “Turboboost” genaamd. Daarom specificeert Seagate voor deze versie een maximale datasnelheid van 300 MB/s. Schrijftoegang wordt in alle versies van de 15K HDD versneld door een DRAM-cache van 256 MB. Het model van 900 GB maakt gebruik van drie platters en zes koppen voor gegevensopslag.

Zuinig en duurzaam

Seagate belooft dat het stroomverbruik voor de HDD laag genoeg is om de schijven in dichte serveromgevingen te laten werken. De gemiddelde gebruiksduur zou twee miljoen uur bedragen en het jaarlijkse storingspercentage zou niet meer dan 0,44 procent bedragen. Voor gebruik in omgevingen met gevoelige gegevens biedt Seagate de schijf aan met zelfcodering, die desgewenst ook voldoet aan FIPS 140-2.

De Seagate Enterprise Performance 15K HDD komt volgens planning dit kwartaal op de markt met een capaciteit van 300, 600 en 900 GB. De fabrikant geeft geen prijzen op. Ze zouden echter ver onder de prijs moeten liggen die voor SSD’s met een hoge SAS-bedrijfscapaciteit wordt berekend.