Data en opslag in tijden van hybride multi-cloud

Software as a Service is booming. Het dataverkeer, de werklast en de gegevens hebben dan ook de neiging te migreren van het interne datacenter naar de cloud. Hier zijn nieuwe back-up concepten nodig. Maar er zijn ook mogelijkheden om oude concepten te heroverwegen.

In de opslagcontext zijn de cloud en de technologische triomf ervan het IT-landschap volledig aan het omploegen. De verschuiving van werkprocessen en workloads via productieve systemen zoals Microsoft 365 inclusief Teams of SaaS-applicaties zoals Salesforce naar de cloud laat diepe sporen na. Vooral de trend naar kantoren aan huis heeft deze ontwikkeling aangewakkerd. Wat enerzijds uitdagingen zijn op het gebied van implementatie bij IT, zijn anderzijds kansen voor IT-dienstverleners en systeemhuizen.

Opslagconcepten in beweging

Optimaal opgeslagen schijven die zijn afgeschermd tegen zonlicht en magnetisme, gaan waarschijnlijk tot 30 jaar mee. Dus theoretisch kunnen sommige nog in gebruik zijn. In de praktijk speelt deze verouderde technologie geen rol meer in enig serieus gegevensbeheerconcept. Er zouden zelfs jonge werknemers zijn die bij het zien van een schijf van 3,5 inch hebben gevraagd of het een 3D-print is van een opslagsymbool. Op het gebied van symbolen geniet de floppydisk van zijn welverdiende pensioen en wordt bij elke klik op het opslagitem gebruikt voor gegevensback-up.

Focus op gegevens en opslagoplossingen

Op onze microsite “Opslag & Gegevensbeheer” kunt u alles te weten komen over trends en de huidige gemengde situatie rond gegevens en de conceptuele opslag ervan en welke kansen dit biedt voor systeemhuizen en MSP’s.