harddisk

Een harde schijf, ook wel diskdrive of harde schijf genoemd, is een magnetische schijf voor het opslaan van computergegevens. Het maakt gebruik van magnetische opslag om digitale gegevens op te slaan en op te halen met behulp van een of meer stijve, snel roterende platen bedekt met magnetisch materiaal. De platen zijn gekoppeld aan magnetische koppen die gegevens lezen en schrijven naar de oppervlakken van de plaat. Gegevens worden willekeurig geopend, wat betekent dat individuele gegevensblokken kunnen worden opgehaald en in elke volgorde kunnen worden opgeslagen. Harde schijven contrasteren met floppydisks, omdat ze sneller zijn en meer gegevens bevatten dan floppydisks.

Harde schijven werden in 1956 door IBM geïntroduceerd en waren begin jaren zestig de dominante secundaire opslagapparaten voor computers voor algemeen gebruik. Tegenwoordig worden computers meestal geleverd met een harde schijf die miljarden tot triljoenen bytes aan opslagruimte bevat. De rotatiesnelheid van een harde schijf in deze computers kan variëren tussen 1960 omwentelingen per minuut (rpm) en 5,400 rpm. Harde schijven met een hoger toerental zijn normaal gesproken te vinden op high-end werkstations en ondernemingen.

Harde schijven versus solid-state schijven (SSD)

Solid State-schijven (SSD’s) hebben geleid tot een afname van het gebruik en de populariteit van harde schijven. Een SSD is een krachtig, plug-and-play opslagapparaat dat geen bewegende onderdelen nodig heeft. Het is sneller, duurzamer en verbruikt minder stroom dan een harde schijf. Een groot nadeel van de SSD is dat hij duurder is in termen van dollars per gigabyte.

Een SSD past in dezelfde externe en interne drive bay van een harde schijf. Hoewel harde schijven nog steeds bestaan ​​in goedkopere en oudere systemen, worden SSD’s nu gebruikt in de meeste reguliere systemen, zoals de MacBook Pro. Ze zijn veel sneller en starten in minder dan een minuut op. Een harde schijf heeft tijd nodig om te versnellen en zal bijna altijd langzamer opstarten, langzamer starten en bestanden langzamer overbrengen. Harde schijven bieden veel meer ruimte voor de prijs, dus het is beter voor degenen die een hoge capaciteit nodig hebben.