Huis > W > Wat Is De Formule Van Stroomsterkte?

Wat is de formule van stroomsterkte?

Stroomsterkte berekenen met behulp van ampère

U kunt deze formule omschrijven naar I = P / U. Hierbij staat I nog steeds voor de stroomsterkte uitgedrukt in ampère, P voor het vermogen uitgedrukt in Watt en U voor de spanning uitgedrukt in volt.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat betekent apenstaartje in Excel formule?

Het verschil tussen gestructureerde en celverwijzingen wordt gemaakt door de vierkante haken rond de verschillende onderdelen van een formule. De waarde uit dezelfde rij wordt opgehaald uit de kolom.

Is elektrische stroom hetzelfde als spanning?

Stroom is de hoeveelheid elektrische lading die ergens doorheen stroomt (bijvoorbeeld door een draad). Symbool van stroom is I, eenheid de Ampère (A). Spanning kan het makkelijkst begrepen worden door het te zien als de 'kracht' waarmee de stroom door de draad 'geduwd' wordt. Dit in overweging nemend, waarom is ampère i? De eenheid is vernoemd naar de hoofdontdekker van het elektromagnetisme: André-Marie Ampère. In formules wordt voor ampère de letter 'I' gebruikt. Deze letter is afgeleid van het woord 'intensiteit'.

Wat gebeurt er met de stroomsterkte in een parallelschakeling?

In een parallelschakeling wordt de stroom verdeeld over de verschillende takken. De totale stroom is gelijk aan de som van de stromen in de afzonderlijke takken. Hoe verandert de weerstand als je meerdere lampjes in serie schakelt? De weerstand van een schakeling wordt bepaald door het aantal weerstanden en de hoeveelheid weerstand in elke afzonderlijke weerstand. Wanneer je meerdere lampen in serie schakelt, neemt de totale weerstand van de schakeling toe.

Gerelateerde artikelen

Welke formule gebruiken in Excel?

De waarden in de cellen A1 en A2 worden berekend uit de waarden in A1 en A2.

Dit in overweging nemend, hoe loopt stroom door een schakeling?

Schakelingen kunnen parallel of in serie geschakeld zijn. Bij een serieschakeling zit alles aan dezelfde stroomdraad en bij parallelle schakelingen gaat de stroom door verschillende draden. Hoe werkt een parallel schakeling? Bij parallelschakeling zijn de begin- (+) en eindpunten (-) van de verschillende spots met elkaar verbonden. In tegenstelling tot bij serieschakeling kan de stroom in parallelschakeling door meerdere circuits lopen. Wanneer er één spot stukgaat, zullen alle andere spots dus niet uitvallen.

En nog een vraag, wat kun je zeggen over de weerstand van het lampje?

Door een lamp met een kleinere weerstand loopt meer stroom dan door een lamp met een hogere weerstand. Een lamp met een kleinere weerstand zal dus ook feller branden. Dus: De felheid van een lamp hangt af van de stroom (I) en niet de spanning (U). Daarvan, wat zorgt ervoor dat een lamp feller brandt? Het antwoord op deze vraag hangt af van het type lamp waar u het over heeft. Als je het bijvoorbeeld hebt over een fluorescentielamp, dan is het antwoord dat de hoeveelheid stroom die hij gebruikt hem helderder doet branden. Als je het hebt over een gloeilamp, dan is het antwoord dat de gloeidraad in de lamp ervoor zorgt dat hij feller brandt.

Is de spanning in een serieschakeling overal hetzelfde?

Nee, de spanning in een serieschakeling is niet overal gelijk. De spanning is het hoogst op het punt waar de kring begint en het laagst op het punt waar de kring eindigt.

Door Soluk Hasper

Vergelijkbare artikelen

Waar staat WFM voor? :: Hoe werkt de Spanningswet van Kirchhoff?
Handige links