Huis > W > Waar Zet Je Komma's In Een Zin?

Waar zet je komma's in een zin?

Je moet altijd een komma plaatsen:
  • in opsommingen;
  • achter een briefaanhef;
  • na een slotgroet;
  • na een aanspreking;
  • tussen twee bijvoeglijk naamwoorden die bij hetzelfde zelfstandig naamwoord horen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Waar staat BMP voor?

Er is een bestandsformaat voor afbeeldingen. Het wordt gebruikt door het grafische subsysteem van Microsoft Windows.

Kan je twee komma's in een zin?

Bij lange zinnen hoort ook een komma tussen twee persoonsvormen. Een bijzin in een bijzin hoort tussen twee komma's. Een beknopte bijzin hoort ook tussen twee komma's. Als de zin erg lang is komt tussen een beknopte bijzin en een hoofdzin een komma.
Men kan zich ook afvragen: welke aanhalingstekens wanneer?
Traditioneel wordt aangeraden om dubbele aanhalingstekens te gebruiken bij een letterlijk citaat, en enkele aanhalingstekens in alle andere gevallen. Tegenwoordig wordt er steeds meer de voorkeur aan gegeven om alleen enkele aanhalingstekens te gebruiken.

Dienovereenkomstig, hoe zit het met aanhalingstekens?

Aanhalingstekens worden gebruikt om een direct citaat of een dialoog af te bakenen. Ze kunnen ook worden gebruikt om aan te geven dat een term op een speciale of ongebruikelijke manier wordt gebruikt, of om een ironische of sarcastische opmerking te markeren. Waar moeten punten en komma's? Punten en komma's horen binnen aanhalingstekens als ze deel uitmaken van het geciteerde materiaal, en buiten aanhalingstekens als dat niet zo is.

Gerelateerde artikelen

Waar gratis ebooks downloaden illegaal?

Ebooks worden gedownload van The Pirate Bay.

Trouwens, kan je een komma voor en zetten?

Toelichting. Een oude schoolregel luidt dat je nooit een komma voor en mag zetten. Die regel is te verklaren: een komma wordt gebruikt wanneer je een pauze hoort, en bij het voegwoord en is meestal geen sprake van zo'n pauze. En brengt een 'geruisloze' verbinding tot stand tussen zinnen of delen van een zin.
Is het maar komma of komma maar?
Voor het nevenschikkende voegwoord maar wordt meestal een komma gezet. De Argentijn probeerde te koppen, maar kreeg een duw tegen zijn schouder en zag de bal net naast gaan.

Bovendien, kan een komma na een punt?

Wanneer gebruik je een puntkomma? Een puntkomma houdt het midden tussen een punt en een komma. De zin ervoor en erna hangen nauw met elkaar samen en een punt zou een te sterke scheiding uitdrukken.
Hoe gebruik je zoals in een zin? Er zijn een paar verschillende manieren waarop je het woord "zoals" in een zin kunt gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als "vergelijkbaar met" of "op dezelfde manier als". Je kunt bijvoorbeeld zeggen "Ik hou van ijs" om aan te geven dat je het graag eet of "Hij is als een broer voor me" om aan te geven dat hij iemand is met wie je je nauw verbonden voelt en om wie je geeft.
Je kunt "zoals" ook gebruiken om een voorbeeld te introduceren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen "Ik zoek een baan zoals mijn vorige" om aan te geven dat je een baan wilt met vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden.
Tenslotte kun je "zoals" gebruiken om genegenheid of bewondering voor iemand of iets uit te drukken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen "Ik vind haar leuk" om aan te geven dat je positieve gevoelens voor haar hebt of "Ik vind die jurk leuk" om aan te geven dat je hem mooi vindt.

Wat betekenen twee aanhalingstekens?

De twee aanhalingstekens betekenen meestal dat de persoon aan het woord is. Als iemand bijvoorbeeld zegt: "Ik ga naar de winkel", spreekt die persoon tegen iemand anders. Als de persoon in plaats daarvan zou schrijven: "Ik ga naar de winkel", dan schrijft de persoon in een dagboek of spreekt hij tegen zichzelf.

Door Benzel

Vergelijkbare artikelen

Welke tekens gebruik je als iemand iets zegt? :: Is de iPhone 11 nog goed?
Handige links