Wat is database (db)?

A databank, vaak afgekort als DB, is een verzameling informatie die zo is georganiseerd dat een computerprogramma snel gewenste gegevens kan selecteren.

Velden, records en bestanden

U kunt een traditionele database zien als een elektronisch archiveringssysteem, georganiseerd in velden, records en bestanden. Een veld is een enkel stukje informatie; een record is een complete set velden; en een bestand is een verzameling records. Een telefoonboek is bijvoorbeeld analoog aan een bestand. Het bevat een lijst met records, die elk uit drie velden bestaan: naam, adres en telefoonnummer.

Een alternatief concept in database-ontwerp staat bekend als Hypertext. In een Hypertext-database kan elk object, of het nu een stukje tekst, een afbeelding of een film is, aan elk ander object worden gekoppeld. Hypertekst-databases zijn vooral handig voor het organiseren van grote hoeveelheden ongelijksoortige informatie, maar ze zijn niet ontworpen voor numerieke analyse.

Om toegang te krijgen tot informatie uit een database, hebt u een databasebeheersysteem (DBMS) nodig. Dit is een verzameling programma’s waarmee u gegevens in een database kunt invoeren, organiseren en selecteren.

In toenemende mate wordt de term database gebruikt als afkorting voor databasebeheersysteem. Er zijn veel verschillende soorten DBMS’en, variërend van kleine systemen die op personal computers draaien tot enorme systemen die op mainframes draaien.