Big data-analyse

Big Data-analyse is het proces van het verzamelen, organiseren en analyseren van grote sets gegevens (genaamd Big Data) om patronen en andere nuttige informatie te ontdekken. Big Data-analyse kan organisaties helpen de informatie in de gegevens beter te begrijpen en helpt ook bij het identificeren van de gegevens die het belangrijkst zijn voor het bedrijf en toekomstige zakelijke beslissingen. Analisten die met Big Data werken, willen doorgaans de kennis die voortkomt uit het analyseren van de gegevens.

Analytics met hoge prestaties vereist

Om zo’n grote hoeveelheid gegevens te analyseren, wordt Big Data-analyse doorgaans uitgevoerd met behulp van gespecialiseerde softwaretools en applicaties voor voorspellende analyse, datamining, tekstmining, prognoses en gegevensoptimalisatie. Gezamenlijk zijn deze processen afzonderlijke maar sterk geïntegreerde functies van high-performance analytics. Door Big Data-tools en -software te gebruiken, kan een organisatie extreem grote hoeveelheden gegevens verwerken die een bedrijf heeft verzameld om te bepalen welke gegevens relevant zijn en kunnen worden geanalyseerd om in de toekomst betere zakelijke beslissingen te nemen.

De uitdagingen

Voor de meeste organisaties is Big Data-analyse een uitdaging. Denk aan de enorme hoeveelheid gegevens en de verschillende formaten van de gegevens (zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens) die in de hele organisatie worden verzameld en de vele verschillende manieren waarop verschillende soorten gegevens kunnen worden gecombineerd, vergeleken en geanalyseerd om patronen en andere nuttige zaken te vinden informatie.

De eerste uitdaging is het doorbreken van datasilo’s om toegang te krijgen tot alle gegevens die een organisatie op verschillende plaatsen en vaak in verschillende systemen opslaat. Een tweede uitdaging is het creëren van platforms die ongestructureerde data net zo gemakkelijk kunnen binnenhalen als gestructureerde data. Deze enorme hoeveelheid gegevens is doorgaans zo groot dat het moeilijk te verwerken is met traditionele database- en softwaremethoden.

Hoe big data-analyse tegenwoordig wordt gebruikt

Naarmate de technologie die een organisatie helpt gegevenssilo’s af te breken en gegevens te analyseren, verbetert, kunnen bedrijven op allerlei manieren worden getransformeerd. Dankzij de huidige vooruitgang in het analyseren van big data kunnen onderzoekers binnen enkele minuten menselijk DNA ontcijferen, voorspellen waar terroristen van plan zijn aan te vallen, bepalen welk gen waarschijnlijk verantwoordelijk is voor bepaalde ziekten en natuurlijk op welke advertenties je het meest waarschijnlijk reageert op Facebook .

Een ander voorbeeld komt van een van de grootste mobiele providers ter wereld. Het Franse Orange lanceerde zijn Data for Development-project door abonneegegevens vrij te geven voor klanten in Ivoorkust. De 2.5 miljard records, die anoniem werden gemaakt, bevatten details over oproepen en sms-berichten tussen 5 miljoen gebruikers. Onderzoekers hebben toegang gekregen tot de gegevens en hebben Orange voorstellen gestuurd over hoe de gegevens kunnen dienen als basis voor ontwikkelingsprojecten om de volksgezondheid en veiligheid te verbeteren. Voorgestelde projecten omvatten een project dat liet zien hoe de openbare veiligheid kan worden verbeterd door gegevens van mobiele telefoons bij te houden om in kaart te brengen waar mensen na noodsituaties naartoe gingen; een ander liet zien hoe cellulaire gegevens kunnen worden gebruikt voor het beheersen van ziekten. (bron)

De voordelen van Big Data Analytics

Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar bruikbare inzichten in hun gegevens. Veel big data-projecten komen voort uit de behoefte om specifieke zakelijke vragen te beantwoorden. Met de juiste big data-analyseplatforms kan een onderneming de verkoop stimuleren, de efficiëntie verhogen en de activiteiten, klantenservice en risicobeheer verbeteren.

Het moederbedrijf van Kompoos, QuinStreet, ondervroeg 540 zakelijke besluitvormers die betrokken zijn bij big data-aankopen om erachter te komen welke bedrijfsgebieden bedrijven van plan zijn Big Data-analyse te gebruiken om de bedrijfsvoering te verbeteren. Ongeveer de helft van alle respondenten zei dat ze big data-analyses toepasten om de klantenbinding te verbeteren, te helpen bij productontwikkeling en een concurrentievoordeel te behalen.

Met name het bedrijfsonderdeel dat de meeste aandacht krijgt, heeft betrekking op het verhogen van de efficiëntie en het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Specifiek zei 62 procent van de respondenten dat ze big data-analyse gebruiken om de snelheid te verbeteren en de complexiteit te verminderen.