Wat is objectgeoriënteerd programmeren?

Object-obehoedzaam programmen (OOP) verwijst naar een type computerprogrammering (softwareontwerp) waarin programmeurs het datatype van een datastructuur definiëren, en ook de soorten bewerkingen (functies) die op de datastructuur kunnen worden toegepast.

Op deze manier wordt de datastructuur een object dat zowel data als functies bevat. Bovendien kunnen programmeurs relaties creëren tussen het ene object en het andere. Objecten kunnen bijvoorbeeld kenmerken van andere objecten erven.

De basisconcepten van OOP

Als objectgeoriënteerde programmeertalen nieuw voor u zijn, moet u enkele basisprincipes kennen voordat u met code kunt beginnen. De volgende Kompoos-definities zullen u helpen om objectgeoriënteerd programmeren beter te begrijpen:

  • Abstractie: Het proces van het uitkiezen (abstraheren) van gemeenschappelijke kenmerken van objecten en procedures.
  • Klasse: Een categorie objecten. De klasse definieert alle gemeenschappelijke eigenschappen van de verschillende objecten die erbij horen.
  • inkapseling: Het proces waarbij elementen worden gecombineerd om een ​​nieuwe entiteit te creëren. Een procedure is een soort inkapseling omdat deze een reeks computerinstructies combineert.
  • Informatie verbergen: Het proces waarbij details van een object of functie worden verborgen. Het verbergen van informatie is een krachtige programmeertechniek omdat het de complexiteit vermindert.
  • Erfenis: een kenmerk dat de “is a” -relatie tussen verschillende klassen vertegenwoordigt.
  • Interface: de talen en codes die de applicaties gebruiken om met elkaar en met de hardware te communiceren.
  • Messaging: Het doorgeven van berichten is een vorm van communicatie die wordt gebruikt bij parallel programmeren en objectgeoriënteerd programmeren.
  • Voorwerp: een op zichzelf staande entiteit die bestaat uit zowel gegevens als procedures om de gegevens te manipuleren.
  • Polymorfisme: Het vermogen van een programmeertaal om objecten anders te verwerken, afhankelijk van hun gegevenstype of klasse.
  • Procedure: een gedeelte van een programma dat een specifieke taak uitvoert.

Voordelen van objectgeoriënteerd programmeren

Een van de belangrijkste voordelen van objectgeoriënteerde programmeertechnieken ten opzichte van procedurele programmeertechnieken is dat ze programmeurs in staat stellen modules te maken die niet hoeven te worden gewijzigd wanneer een nieuw type object wordt toegevoegd. Een programmeur kan eenvoudig een nieuw object maken dat veel van zijn functies erft van bestaande objecten. Hierdoor zijn objectgeoriënteerde programma’s gemakkelijker te wijzigen.

OOPL – Objectgeoriënteerde programmeertalen

An object-obehoedzaam pROGRAMMERING ltaal (OOPL) is een programmeertaal op hoog niveau gebaseerd op het objectgeoriënteerde model. Om objectgeoriënteerd programmeren uit te voeren, heeft men een objectgeoriënteerde programmeertaal nodig. Veel moderne programmeertalen zijn objectgeoriënteerd, maar sommige oudere programmeertalen, zoals Pascal, bieden objectgeoriënteerde versies aan. Voorbeelden van objectgeoriënteerde programmeertalen zijn Java, C ++ en Smalltalk.

De eerste OOPL

Simula, ontwikkeld in de jaren zestig in het Norwegian Computing Center in Oslo, wordt beschouwd als de eerste objectgeoriënteerde programmeertaal. Ondanks dat het de eerste is, wordt Smaslltalk beschouwd als de enige echte objectgeoriënteerde programmeeromgeving en degene waarmee alle andere moeten worden vergeleken. Het werd voor het eerst ontwikkeld voor educatief gebruik in het Palo Alto Research Center van Xerox Corporation aan het eind van de jaren zestig en werd uitgebracht in 1960.

Aanbevolen literatuur: Kompoos-studiegidsen – Java Basics: Variabelen, Syntaxis en conventies en Java Basics Deel 2: Operatoren, Modificatoren en Structuren.