Cryptosysteem

Een cryptosysteem is een reeks cryptografische algoritmen die nodig zijn om een ​​bepaalde beveiligingsdienst te implementeren, zoals codering. De term is een combinatie van een cryptografisch systeem, wat een computersysteem betekent dat gebruikmaakt van cryptografie, een methode om informatie en communicatie te beschermen door middel van code, zodat alleen de gebruiker voor wie de informatie bedoeld is, het kan lezen. De basiscomponenten van een cryptosysteem zijn onder meer:

  • Plaintext: de gegevens die tijdens verzending moeten worden beschermd
  • Versleutelingsalgoritme: een wiskundig proces dat een algoritme gebruikt om informatie om te zetten in betekenisloze cijfertekst en het gebruik van een sleutel vereist om de gegevens weer in hun oorspronkelijke vorm om te zetten.
  • Cijfertekst: de gecodeerde versie van de leesbare tekst die wordt geproduceerd door het coderingsalgoritme met behulp van een specifieke coderingssleutel.
  • Decoderingsalgoritme: een wiskundig proces dat platte tekst produceert voor elke gegeven cijfertekst en decoderingssleutel. Cijfertekst en een decoderingssleutel zijn de invoer, platte tekst is de uitvoer.
  • Versleutelingssleutel: een waarde die bekend is bij de afzender. De afzender voert de coderingssleutel in het coderingsalgoritme in, samen met de platte tekst om de cijfertekst te berekenen
  • Decoderingssleutel: een waarde die bekend is bij de ontvanger. Het is gerelateerd aan de coderingssleutel, maar niet altijd identiek eraan. De ontvanger voert de decoderingssleutel in het decoderingsalgoritme in samen met de cijfertekst om de leesbare tekst te berekenen.

Cryptosystemen worden gebruikt voor het veilig verzenden van berichten via internet, zoals creditcardgegevens of andere gegevens die privé moeten zijn. Een interceptor is een ongeautoriseerde entiteit die probeert de leesbare tekst te achterhalen.

Soorten cryptosystemen

Er zijn twee soorten cryptosystemen die worden gecategoriseerd door de methode die wordt gebruikt om gegevens te versleutelen:

  • Symmetrische sleutelversleuteling: Een versleutelingssysteem waarin de afzender en ontvanger van een bericht één gemeenschappelijke sleutel delen die wordt gebruikt om het bericht te versleutelen en ontsleutelen.
  • Asymmetrische sleutelversleuteling: Een versleutelingssysteem waarin verschillende sleutels worden gebruikt voor versleuteling en ontsleuteling, waarbij de sleutels wiskundig gerelateerd zijn. Elke partij heeft zijn eigen paar sleutels die tijdens verzending worden uitgewisseld.

Het onderstaande diagram toont het cryptosysteemproces dat plaatsvindt wanneer een afzender in het geheim een ​​bericht naar een ontvanger wil sturen.