Wat is geheugen?

Geheugen is de interne opslagruimte in het computersysteem. De term geheugen identificeert gegevensopslag die in de vorm van chips wordt geleverd, en het woord opslag wordt gebruikt voor geheugen dat op banden of schijven bestaat. Bovendien wordt de term geheugen meestal gebruikt als een afkorting voor fysiek geheugen, wat verwijst naar de daadwerkelijke chips die gegevens kunnen bevatten. Sommige computers gebruiken ook virtueel geheugen, waarmee het fysieke geheugen naar een harde schijf wordt uitgebreid.

Elke computer wordt geleverd met een bepaalde hoeveelheid fysiek geheugen, meestal aangeduid als hoofdgeheugen of RAM. U kunt het hoofdgeheugen zien als een reeks vakken, die elk één byte aan informatie kunnen bevatten. Een computer met 1 megabyte geheugen kan daarom ongeveer 1 miljoen bytes (of tekens) aan informatie bevatten.

Er zijn verschillende soorten geheugen:

  • RAM (werkgeheugen): Dit is hetzelfde als het hoofdgeheugen. Wanneer het op zichzelf wordt gebruikt, verwijst de term RAM naar lees- en schrijfgeheugen; dat wil zeggen, u kunt zowel gegevens in RAM schrijven als gegevens uit RAM lezen. Dit in tegenstelling tot ROM, waarmee u alleen gegevens kunt lezen. Het meeste RAM is vluchtig, wat betekent dat het een constante stroom elektriciteit vereist om de inhoud op peil te houden. Zodra de stroom wordt uitgeschakeld, gaan alle gegevens in het RAM verloren.
  • ROM (alleen-lezen geheugen): Computers bevatten bijna altijd een kleine hoeveelheid alleen-lezen geheugen met instructies voor het opstarten van de computer. In tegenstelling tot RAM kan er niet naar ROM worden geschreven.
  • BAL (programmeerbaar alleen-lezen geheugen): Een PROM is een geheugenchip waarop u een programma kunt opslaan. Maar als de PROM eenmaal is gebruikt, kun je hem niet meer schoonvegen en er iets anders in opbergen. Net als ROM’s zijn PROM’s niet-vluchtig.
  • EPROM (uitwisbaar programmeerbaar alleen-lezen geheugen): Een EPROM is een speciaal type PROM dat kan worden gewist door het bloot te stellen aan ultraviolet licht.
  • EEPROM (elektrisch verwijderbaar programmeerbaar leesbaar geheugen): Een EEPROM is een speciaal type PROM dat kan worden gewist door het bloot te stellen aan elektrische lading.
  • Zie “Tips om een ​​traag werkende computer te repareren” in het gedeelte Snelle referentie van Kompoos.