Rms

Wat is RMS?

De Root Mean Square (RMS) is de wiskundige methode voor het bepalen van de effectieve spanning voor een continue wisselstroomgolf (AC), ook wel sinusgolf genoemd. Het wordt gedefinieerd als de vierkantswortel van het gemiddelde van de kwadraten van de waarden. Dit wordt ook wel het kwadratisch gemiddelde genoemd.

RMS en consumentenproducten

RMS-watt wordt voornamelijk gebruikt om te verwijzen naar de continue stroomverwerking van audioproducten voor consumenten, namelijk luidsprekers en subwoofers. Maar RMS kan ook verwijzen naar de hoeveelheid vermogen die een versterker effectief kan leveren. Het vertegenwoordigt het vermogen dat een apparaat gedurende langere tijd kan verwerken zonder de geluidskwaliteit in gevaar te brengen of vervorming te veroorzaken. Dit cijfer wordt vaak op producten vermeld als ‘watt RMS’.

Hoe RMS te berekenen

Om RMS te berekenen, zijn er drie wiskundige bewerkingen die achter elkaar moeten worden gebruikt:

  1. De eerste stap is het bepalen van het kwadraat van de golfvormfunctie.
  2. Vervolgens moet u het gemiddelde van de resulterende functie uit stap 1 in de loop van de tijd vinden.
  3. Ten slotte vind je de vierkantswortel van de functie die je in stap 2 hebt gevonden.

RMS Watt vs. piek Watt

RMS watt en piek watt spelen beide een belangrijke rol bij het bouwen van een geluidssysteem. Deze waarden moeten worden gebruikt om luidsprekers en subwoofers te matchen met versterkers. Producten worden doorgaans beoordeeld voor zowel RMS als piek watt. Het verschil tussen de twee kan worden samengevat als continu versus tijdelijk.

Waar RMS verwijst naar het vermogen dat een apparaat gedurende langere tijd kan verwerken, verwijst piekwatt naar het hoogste vermogensniveau dat een luidspreker of subwoofer kan verwerken in een korte burst zonder uit te blazen. Piekwatt is ook bekend als PMPO (piekmomentvermogen). In het geval van versterkers verwijzen deze termen naar hoeveel vermogen een versterker kan leveren gedurende respectievelijk langere tijdspannes of in een korte burst voordat het uitvalt. Typisch, piek watt voor een product is ongeveer het dubbele van de RMS.

Het is belangrijk om het verschil tussen deze termen duidelijk te begrijpen bij het matchen van luidsprekers en subwoofers met versterkers. RMS betekent uiteindelijk het stroomniveau dat kan worden gehandhaafd zonder het apparaat te beschadigen. Pogingen om piekvermogen te behouden, kunnen gemakkelijk schade veroorzaken, zoals oververhitting van draden en andere componenten.

Geschiedenis van RMS in elektronica

In 1974 wilde de Federal Trade Commission (FTC) een einde maken aan valse marketing van fabrikanten van audioapparatuur over de mogelijkheden van hun producten. De resulterende Amplifier Rule creƫerde een standaard voor het voorschrijven van continue vermogensmetingen voor sinusgolven in advertenties.