Softwaregedefinieerd datacenter

SDDC is de afkorting van svaak-dverfijnd data cinvoeren. Mag ook worden gebeld svaak-dverfijnd datacenter (SDD) of virtueel datacenter.

Software-defined datacenter (SDDC) is de uitdrukking die wordt gebruikt om te verwijzen naar een datacenter waar alle infrastructuur wordt gevirtualiseerd en geleverd als een service. De besturing van het datacenter is volledig geautomatiseerd door software, wat betekent dat de hardwareconfiguratie wordt onderhouden via intelligente softwaresystemen. Dit in tegenstelling tot traditionele datacenters waar de infrastructuur doorgaans wordt bepaald door hardware en apparaten.

Softwaregedefinieerde datacenters worden door velen beschouwd als de volgende stap in de evolutie van virtualisatie en cloud computing, aangezien het een oplossing biedt om zowel legacy enterprise-applicaties als nieuwe cloud computing-services te ondersteunen.

Kerncomponenten van het softwaregedefinieerde datacenter

Volgens Torsten Volk, EMA, zijn er drie kerncomponenten van het softwaregedefinieerde datacenter: netwerkvirtualisatie, servervirtualisatie en opslagvirtualisatie. Een bedrijfslogica-laag is ook vereist om toepassingsvereisten, SLA's, beleid en kostenoverwegingen te vertalen. (Bron: EMA Blogs; Het softwaregedefinieerde datacenter: kerncomponenten)

Softwaregedefinieerd datacenter is een relatief nieuwe zakelijke computerterm, maar een aantal leveranciers heeft softwaregedefinieerde datacenterproducten aangekondigd, waaronder de VMware vCloud Suite.

De term software-defined datacenter (SDDC) werd bedacht door VMware's CTO, dr. Steve Herrod.

Top 3 softwaregedefinieerde gerelateerde vragen

1. Wat is softwaregedefinieerd alles?
2. Wat is softwaregedefinieerde opslag (SDS)?
3. Wat is Software Defined Networking (SDN)?