Edge computing

Edge computing is computing op gelokaliseerde servers en apparaten om gegevens in applicaties sneller te verwerken. In plaats van volledig te vertrouwen op cloud computing-providers of datacenters om alle gegevens te verwerken, misschien honderden kilometers verderop, verwerkt edge computing eerst gegevens in eerste instantie op een lokale server, of dat nu op een persoonlijk apparaat staat of een klein datacenter in het geografische gebied van de gebruiker. regio. Edge computing helpt de bandbreedte te optimaliseren. Meerdere apparaten die gegevens naar verafgelegen locaties verzenden, kunnen de netwerksnelheid en -functionaliteit verlagen, zodat het verwerken van die gegevens op een edge-apparaat veel sneller kan zijn.

Cloud computing en grote datacenters zijn nodig voor het opslaan en gebruiken van data, vooral nu de vraag naar snellere verwerking en grotere opslagcapaciteit toeneemt. Maar de grote afstanden van datacentra naar een pc of telefoon kunnen ervoor zorgen dat het netwerk een back-up maakt, waardoor de Internet of Things-technologie niet optimaal werkt. IoT-apparaten en -systemen moeten onmiddellijk worden bijgewerkt om hun volledige effect te hebben, en edge computing maakt dat waarschijnlijker door gegevens op een apparaat of server in de buurt te verwerken voor snellere resultaten. Dergelijke apparaten staan ​​bekend als randapparaten.

Edge-technologie zal belangrijker worden naarmate alomtegenwoordige en ambient computing verder wordt geïntegreerd in apparaten, huizen, bedrijven en voertuigen. Vooral slimme auto’s zouden een vrijwel onmiddellijke reactie op inkomende gegevens vereisen; die gegevens kunnen niet wachten om te worden verwerkt door een verre cloudprovider of datacenter. Ook slimme infrastructuur zou realtime gegevensanalyse vereisen als deze in wegen zou worden geïnstalleerd.

Edge computing en 5G-netwerken zijn twee vergelijkbare en gerelateerde technologieën: 5G-netwerken voor apparaten maken sneller internet en computergebruik mogelijk. Lage latency is een prioriteit voor 5G en edge computing. 5G-netwerken zijn niet overal geïmplementeerd, deels omdat veel gebieden geen netwerkmogelijkheden hebben om de technologie volledig te ondersteunen. Maar edge computing kan de ontwikkeling van 5G mogelijk versnellen en de kloof overbruggen tussen volledige 5G-implementatie en applicaties die onmiddellijke gegevensverwerking vereisen.

Edge computing-uitdagingen

Edge computing zou plattelandsgebieden toegang kunnen geven tot snelle netwerken en IoT-technologie. Een van de uitdagingen bij het succesvol implementeren van edge computing in sommige geografische locaties is echter het gebrek aan geschikte netwerken om dat computergebruik te ondersteunen. Small edge datacenters, die zijn voorgesteld voor het implementeren van edge computing, zouden moeilijk te beheren en te beveiligen zijn, vooral in landelijke gebieden met minder mensen en beveiligingsmiddelen.

Randbeveiliging in het algemeen is ook moeilijk te onderhouden. Het is verspreid over apparaten en servers, waarvan er vele niet hetzelfde beveiligingsniveau hebben als grote datacenters of cloudproviders. Gegevens die over de rand bewegen, zijn erg moeilijk te volgen en te beveiligen. Authenticatieprocessen en gegevensversleuteling voor apparaten en eindpunten zijn belangrijk.

Edge computing-providers

Sommige bedrijven bieden software voor edge computing aan, die op persoonlijke of zakelijke apparaten kan worden geïnstalleerd. Sommige edge computing-providers zijn onder meer:

  • Amazon Web Services (AWS)
  • RedHat
  • HPE Edgeline
  • Microsoft Azure
  • IBM
  • Cisco
  • Google
  • Dell EMC
  • SAP