Wat is burgerontwikkelaar?

In de consumentisering van IT is citizen developer een uitdrukking die wordt gebruikt om de groeiende trend te beschrijven van werknemers binnen een organisatie die zakelijke apps op de werkplek maken met behulp van tools zoals vierde generatie talen (4GL), low-code technologieplatforms en cloudservices.

Gemeenschappelijke kenmerken en ervaring

Burgerontwikkelaars hebben meestal geen formele opleiding of zelfs maar een educatieve achtergrond in informatica. Verrassend genoeg werken deze ontwikkelaars vaak in een management- of toezichthoudende rol – niet in de professionele ontwikkelaarsfunctie die we zouden denken. Velen hebben beperkte ervaring en kennis buiten het autodidactische gebruik van applicaties en codering voor specifieke platforms, maar het zijn slimme computergebruikers.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door FileMaker (2017) kiezen de meeste burgerontwikkelaars ervoor om zelf apps te ontwikkelen om een ​​betere manier van werken te creëren, productiever te zijn of gewoon om anderen in hun organisatie te helpen.

Industrie-analistenbureau Gartner wordt gecrediteerd met het bedenken van de uitdrukking citizen developer. In de loop van de tijd is de betekenis veranderd en wordt deze in een veel bredere context gebruikt. Sommigen gebruiken bijvoorbeeld de term burgerontwikkelaar om elke persoon aan te duiden (met of zonder formele opleiding voor ontwikkelaars en beroepsopleiding) die de apps maakt buiten de traditionele IT-kanalen op de werkplek.