wap

Afkorting voor de Wijnloos AOEPASSING Pprotocol, een veilige specificatie waarmee gebruikers direct toegang hebben tot informatie via draagbare draadloze apparaten zoals mobiele telefoons, semafoons, portofoons, smartphones en communicators.

WAP ondersteunt de meeste draadloze netwerken. Deze omvatten CDPD, CDMA, GSM, PDC, PHS, TDMA, FLEX, ReFLEX, iDEN, TETRA, DECT, DataTAC en Mobitex.

WAP wordt ondersteund door alle besturingssystemen. Degenen die specifiek zijn ontworpen voor handheld-apparaten zijn onder meer PalmOS, EPOC, Windows CE, FLEXOS, OS / 9 en JavaOS.

WAP’s die beeldschermen gebruiken en toegang hebben tot internet, draaien zogenaamde microbrowsers – browsers met kleine bestandsgroottes die kunnen voldoen aan de beperkte geheugenbeperkingen van handheld-apparaten en de lage bandbreedtebeperkingen van een draadloos handheld-netwerk.

Hoewel WAP HTML en XML ondersteunt, is de WML-taal (een XML-toepassing) specifiek ontworpen voor kleine schermen en navigatie met één hand zonder toetsenbord. WML is schaalbaar van tweeregelige tekstweergaven tot grafische schermen op items zoals smartphones en communicators. WAP ondersteunt ook WMLScript. Het is vergelijkbaar met JavaScript, maar stelt minimale eisen aan geheugen en CPU-vermogen omdat het niet veel van de onnodige functies bevat die in andere scripttalen worden aangetroffen.

Omdat WAP vrij nieuw is, is het toch geen formele standaard. Het is nog steeds een initiatief dat is gestart door Unwired Planet, Motorola, Nokia en Ericsson.