Cyber

Cyber ​​is een voorvoegsel dat een relatie met informatietechnologie (IT) aangeeft. Alles wat met computers te maken heeft, zoals internet, valt onder de categorie cyber. Het is vermeldenswaard dat cyber de connotatie heeft van een relatie met moderne computers en technologie. Vroeger computergebruik uit de jaren tachtig en negentig trekt bijvoorbeeld doorgaans niet de term cyber aan.

Cyber-oorsprong

Eind jaren veertig werd de term cybernetica bedacht door wiskundige Norbert Wiener. Het wordt gedefinieerd als de studie van besturingssystemen en communicatie tussen mensen en machines. Weiner gebruikte het oude Griekse woord cyber, dat verband houdt met het idee van regeren. In Weiner’s boek, Cybernetics, beschrijft hij een computersysteem dat op feedback draaide in wezen een zelfbesturend systeem. Dit idee was baanbrekend voor de jaren veertig.

Veel voorkomende cyberwoorden

Cyber ​​wordt doorgaans gebruikt als het voorvoegsel van een samengesteld woord. Net als veel samengestelde zelfstandige naamwoorden, kunnen die met cyber worden geschreven als één woord (cyberspace), als twee woorden (cyberspace) of als een woord met koppeltekens (cyberruimte). Voor consistentie zullen alle voorbeelden uit één woord bestaan. Veelgebruikte cybertermen zijn onder meer:

  • Cyberspace: een metafoor voor het beschrijven van het niet-fysieke terrein dat door computersystemen is gecreëerd.
  • Cybersecurity: de technologieën en processen die zijn ontworpen om computers, netwerken en gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, kwetsbaarheden en aanvallen via internet door cybercriminelen.
  • Cybercriminaliteit: elke misdaad gepleegd met behulp van IT of gericht op IT.
  • Cyberaanval: de ongeoorloofde toegang tot privé- of vertrouwelijke informatie op een computersysteem of netwerk.
  • Cyberpesten: elke vorm van online intimidatie.
  • Cyberforensics: de toepassing van wetenschappelijk bewezen methoden om digitaal bewijsmateriaal te verzamelen, verwerken, interpreteren en gebruiken om een ​​sluitende beschrijving te geven van cybercriminaliteitsactiviteiten.
  • Cybernetica: de wetenschap van communicatie en automatische controlesystemen in zowel machines als levende wezens.