Emoji

Emoji verwijst naar kleine afbeeldingen die op smartphones, tablets en andere elektronische apparaten worden gebruikt om emoties over te brengen of om een ​​object of symbool beknopter weer te geven dan een tekstbericht.

Emoji zijn een evolutie van de op tekst gebaseerde, beeldachtige emoticons die gebruikers hebben gemaakt en in e-mails en vroege sms-berichten hebben opgenomen. Terwijl emoticons door gebruikers worden gemaakt op basis van tekst, zijn emoji gestandaardiseerde afbeeldingstekens die zijn ingebouwd in mobiele en pc-besturingssystemen voor gebruik in sms-berichten, berichten op Facebook en andere sociale netwerksites, gesprekken in Skype en andere berichten-apps, en meer.

Emoji is geïntegreerd in Unicode en wordt ondersteund op mobiele Apple iOS-apparaten, Apple Mac OS X-pc’s (vanaf OS X Lion), Android-apparaten, Windows 8- en Windows 10-computers en meer. Het Unicode Consortium heeft onlangs de Unicode 9-standaard geïntroduceerd, die 72 Emoji-tekens toevoegt, waardoor het totale aantal door Unicode ondersteunde Emoji op meer dan 1800 komt.

Geschiedenis en evolutie van emoticons tot emoji

Scott Fahlman wordt gecrediteerd voor het gebruik van de eerste emoticon ? in 1982, en emoticons worden nog steeds gebruikt in e-mail en sms-berichten, hoewel emoji deze grotendeels hebben verdrongen op mobiele apparaten en mobiele apps.

Emoji werd eind jaren negentig voor het eerst geïntroduceerd door DoCoMo i-mode, een mobiele internetprovider in Japan, en is sindsdien overgenomen door de meeste mobiele providers, mobiele apparaten en fabrikanten van pc-besturingssystemen.

Unicode begon Emoji in 2010 op te nemen in zijn standaarden, maar pas toen Apple een Emoji-toetsenbord toevoegde als onderdeel van de iOS 2011-release van 5 voor de Apple iPhone, begon de populariteit van Emoji echt omhoog te schieten.

Zie ook: Smiley Face en Emoticon-betekenissen