Wat is netscape? – | Kompoos

Netscape Communications was in de jaren negentig een populair computerservicebedrijf dat een webbrowser aanbood, Navigator. Het heette oorspronkelijk Mosaic voordat het werd omgedoopt tot Navigator en werd al snel succesvol met de groeiende belangstelling voor het World Wide Web. Veel versies van Netscape bevatten functionaliteiten voor bladeren, het maken van HTML-pagina’s, e-mail en het lezen van nieuwsgroepen.

Netscape was overwegend populair in termen van aantal gebruikers en bruikbaarheid, maar het werd snel overspoeld door Microsoft’s Internet Explorer (IE). In de loop van de tijd investeerde IE kapitaal in programmeren, wat uiteindelijk resulteerde in een stabielere browser in vergelijking met Netscape’s feature-beladen versie.

Onderdelen van Netscape

Netscape bevatte de volgende componenten:

  • Netscape Navigator

Mensen zeggen vaak Netscape, zelfs als ze alleen de browser bedoelen. Netscape Navigator verwijst echter naar de browser in de Netscape-programmasuite.

  • Netscape Mail

Dit diende als de applicatie voor e-mailberichten en het lezen van Usenet-nieuwsgroepen. Hiermee konden gebruikers meerdere e-mailaccounts op één plek openen en beheren.

  • Netscape-componist

Dit is ontworpen om op HTML gebaseerde documenten voor het web te maken. Gebruikers maakten tabellen of lijsten en voegden links en afbeeldingen toe aan andere pagina’s met behulp van de werkbalkknoppen van Netscape Composer.

  • Geïntegreerde AOL Instant Messenger (AIM)

Met deze functie konden gebruikers communiceren met iedereen die AIM gebruikte. AIM was compatibel met de zelfstandige versie van AOL Instant Messenger.

Waarom faalde Netscape?

Afgezien van zijn veelzijdige browser, zijn hier de belangrijkste redenen waarom Netscape faalde:

  • Slechte productstrategie

Nadat Netscape Netscape 4.0 had uitgebracht, besloten ze de code helemaal opnieuw te schrijven. Als gevolg hiervan is 5.0 nooit uitgebracht en is 6.0 voortijdig vrijgegeven vanwege druk van AOL. Dit gaf concurrenten de tijd om de markt over te nemen.

  • Slechte productplanning

Netscape raakte te verdiept in de concurrentie met Internet Explorer dat het zonder onderbrekingen functies bleef toevoegen, waardoor het team geen tijd had om opnieuw te ontwerpen. De codebasis raakte verstrikt, waardoor het moeilijk werd voor Quality Assurance om iets aan te pakken.