Wat is displayport (dp)?

DisplayPort (DP) is een audio / video (A / V) display-interface die wordt gebruikt om een ​​videobron op een weergaveapparaat aan te sluiten. U kunt bijvoorbeeld een computermonitor op de pc aansluiten met behulp van de DisplayPort. DisplayPort vervangt voornamelijk oudere interfacetechnologieën, waaronder VGA en DVI.

De interface is meestal te vinden op tablets, notebooks en desktopcomputers en monitoren. De display-interface is ook aanwezig op sommige digitale televisies, maar wordt vaker geassocieerd met apparaten die verband houden met computers en digitale consumentenelektronica (CE).

DisplayPort-specificatie

DisplayPort is ontwikkeld door een consortium van pc- en chipfabrikanten en gestandaardiseerd door de Video Electronics Standards Association (VESA). De DisplayPort-specificatie vereist volledige A / V-prestaties (tot 8k bij 60Hz), SuperSpeed ​​USB (USB 3.1) data, tot 100 watt vermogen via een enkele kabel, omkeerbare stekkeroriëntatie en kabelrichting en adapters die HDMI 2.0a ondersteunen en volledige 4K UHD-resolutie.

De huidige versie is DisplayPort 1.4a, gepubliceerd in april 2018. Deze versie definieert de nieuwe normatieve eis en informatieve richtlijn voor component- en systeemontwerp.

DisplayPort-compatibiliteit

DisplayPort vervangt voornamelijk oudere interfacetechnologieën. Hoewel nieuwere GPU’s en elektronische computerapparatuur DisplayPort-ready zijn, is de interface achterwaarts compatibel met andere interfaces. Hierdoor kunnen pc-bezitters een passieve of actieve adapter (ook wel plug-adapter of adapterkabel genoemd) gebruiken om DisplayPort-apparaten aan te sluiten op oudere monitoren of projectoren met behulp van DVI-, HDMI- en VGA-technologieën.

DisplayPort versus HDMI

Hoewel er enige overlappende concurrentie tussen HDMI en DisplayPort kan zijn, zijn de twee specificaties behoorlijk verschillend en hebben ze elk een andere productfocus. Waar HDMI wordt beschouwd als de de-facto verbinding voor home entertainment-systemen en algemeen beschikbaar is op HDTV’s als een A / V-interface, is DisplayPort ontwikkeld om de hogere prestatie-eisen van personal computers te ondersteunen, gebaseerd op bijgewerkte signaal- en protocoltechnologie.

Apple Mini-DisplayPort (mDP)

De Mini DisplayPort is een kleinere Apple-versie van de DisplayPort die door Apple is uitgegeven en die wordt gebruikt om een ​​Mac met een Mini DisplayPort-, Thunderbolt- of Thunderbolt 2-poort aan te sluiten op een beeldscherm dat een DVI- of VGA-kabel gebruikt.