3d afdrukken

Driedimensionaal (3D) printen, ook wel additive manufacturing genoemd, is het maken van een driedimensionaal, solide object van een digitaal bestand. Afdrukken kan worden gedaan met plastic, hars en zelfs metaal. Om een ​​3D-object af te drukken, moet een digitaal model worden gemaakt met behulp van Computer Aided Design (CAD). Het ontwerp wordt vervolgens geïmporteerd in 3D-printsoftware waar het model in lagen wordt gesneden om te worden gelezen door de 3D-printer. De printer produceert vervolgens lagen materiaal op elkaar.

Door middel van additieve processen wordt een 3D-geprint object gemaakt. Een additief proces omvat het creëren van een object door opeenvolgende lagen materiaal neer te leggen totdat het object is voltooid. Als het object in tweeën zou worden gesneden, zouden de dun gesneden lagen duidelijk zijn. 3D-printen staat in contrast met subtractieve productie, waarbij een object wordt gemaakt door een stuk metaal of plastic uit te snijden of uit te hollen.

Soorten 3D-printers

Er zijn meerdere soorten 3D-printers die verschillende processen gebruiken om objecten te maken, waaronder:

  • Fused Deposition Modeling (FDM): Construeert objecten laag voor laag van onder naar boven door thermoplastisch filament te verhitten en te extruderen. Het is de enige soort 3D-printer die gebruikmaakt van thermoplasten van productiekwaliteit, wat betekent dat de gemaakte items betere mechanische, thermische en chemische eigenschappen hebben.
  • Stereolithography (SLA): Werkt met een overmaat aan vloeibaar plastic dat uiteindelijk uithardt en zich vormt tot een vast voorwerp. Nadat het plastic is uitgehard, vormt de printer een nieuwe laag totdat het hele proces is voltooid. Nadat het afdrukken is voltooid, wordt het object met een oplosmiddel afgespoeld en in een ultraviolette oven geplaatst om de verwerking te voltooien.
  • Digitale lichtverwerking (DLP): Maakt gebruik van digitale microspiegels die zijn neergelegd op een halfgeleiderchip.Dezelfde technologie wordt aangetroffen in mobiele telefoons en filmprojectoren. Het brengt een LCD-scherm aan op het oppervlak van de bedrukte laag. Het hardt snel uit bij blootstelling aan fel licht.
  • Selectief lasersinteren (SLS): Gebruikt een laser als voeding om sterke bedrukte items te vormen. Het materiaal dat voor dit soort afdrukken wordt gebruikt, varieert van nylon, glas en keramiek tot metalen zoals aluminium, zilver en staal.

Andere soorten 3D-printers zijn onder meer Selective Laser Melting, Laminated Object Manufacturing en Digital Beam Melting. Dit soort printers is ouder en naarmate er nieuwe technologie opduikt, raken ze verouderd of economisch niet meer levensvatbaar.

3D-printen maakt gebruik van

3D-printen kan voor thuis worden gebruikt, maar het is ook nuttig voor veel branches:

  • De lucht- en ruimtevaart- en defensie-industrie gebruikt 3D-printers om dingen te maken zoals luchtkanalen, wandpanelen en enkele structurele metalen componenten.
  • De auto-industrie gebruikt deze printers als een effectief hulpmiddel voor productontwikkeling en prototyping.
  • De tandheelkundige industrie maakt tandheelkundige producten zoals kronen, bruggen en bijtspalken die perfect passen bij de anatomie van de patiënt.
  • In de schoonheidsindustrie zijn 3D-geprinte mascara-wands een populair product.