Wat is financiering?

De term financiering heeft betrekking op alle maatregelen die gepaard gaan met het aantrekken en terugvloeien van kapitaal voor het gebruik en de produktie van diensten. Afhankelijk van het doel en het onderpand kunnen verschillende vormen worden gebruikt.

Financiering heeft betrekking op maatregelen die dienen om kapitaal aan te trekken en te repatriëren. Met behulp van dit kapitaal kunnen diensten worden gecreëerd en gebruikt. Daarnaast kan de term echter ook betrekking hebben op de levering van immateriële en monetaire goederen, bijvoorbeeld in de vorm van materiële goederen of rechten. Dienovereenkomstig moet het verworven kapitaal op de balans nauwkeurig worden aangeduid, namelijk naar soort en omvang in de posten eigen vermogen en vreemd vermogen aan de passiefzijde. Aan de activazijde moet dan weer worden genoteerd welk soort investering met de middelen is gedaan.

Classificatie van financiering

De manieren waarop kapitaal wordt aangetrokken, kunnen zeer verschillend zijn. Er kan een indeling worden gemaakt in de volgende aspecten:

Externe of interne financiering

Waar externe financiering betekent dat kapitaal uit externe bronnen naar de onderneming vloeit, zoals van banken of kapitaalverstrekkers, van deposito’s of leningen van aandeelhouders, van investeerders in de vorm van aandelenkapitaal of ook in de vorm van subsidies, betekent interne financiering dat de onderneming het kapitaal uit eigen middelen genereert. Financieringsprojecten kunnen bijvoorbeeld worden gerealiseerd door ingehouden winsten, uit voorzieningen of door herfinanciering.

Eigen of vreemd vermogen

De positie van de investeerder ten opzichte van de onderneming is doorslaggevend voor dit onderscheid. Terwijl schuldfinanciering regelmatig wordt georganiseerd als externe financiering, kan aandelenfinanciering op beide manieren worden opgezet: Führen die Inhaber dem Unternehmen Eigenkapital als Eigenfinanzierung zu, wäre die Einräumung einer Beteiligung an Dritte eine Fremdfinanzierung.

Weitere Formen der Finanzierung

In relativ seltenen Fällen wird eine Vollfinanzierung gewährt, das heißt, es muss kein Eigenkapital zur Realisierung des Vorhabens aufgebracht werden. Um diese Anforderung zu umgehen, können vor allem Unternehmen auf alternative Finanzierungsmodelle zurückgreifen. Dazu zählen beispielsweise:

  • Leasing
  • Finetrading
  • Factoring
  • staatliches und privates Private Equity (Beteiligungskapital)
  • Venture Capital (Risikokapital)
  • Mezzanine-Finanzierung
  • Mikro-Finanzierung
  • Crowdfunding
  • private Darlehen
  • Mitarbeiterbeteiligungen

Weitere Unterscheidungen können in Bezug auf die vertraglichen Details, zoals terugbetaling of contractduur. Naast leningen op afbetaling, waarbij de maandelijkse aflossing vanaf het begin voor de gehele looptijd vaststaat, zijn er ook annuïteiten- en bullet-varianten.

Financieringsmogelijkheden in de IT-sector

Een hele reeks fabrikanten en handelsondernemingen vergemakkelijkt aankopen met aanbiedingen voor betaling in termijnen, leasing of de toekenning van kredietlijnen. Financiering wordt dan vaak gecombineerd met andere producten, zoals verzekeringen of onderhouds- en serviceovereenkomsten. Marktleiders in de IT-sector zijn bijvoorbeeld de leasingbedrijven GRENKE en Deutsche Leasing.