Helft datacenters had in 2020 een stroomstoring

Een stroomstoring is in het privéleven een heikel punt, maar voor een datacenter is het een van de ergste rampen. Volgens een studie van Honeywell heeft ongeveer de helft van de datacenters vorig jaar een storing gehad.

Natuurrampen of een stroomstoring, er zijn veel redenen voor een uitval van een datacenter. 91 procent van alle beheerders van datacenters heeft in de afgelopen 12 maanden ten minste één verstorend incident meegemaakt. Dit blijkt uit het onderzoek “Rethinking Data Centres as Resilient, Sustainable Facilities” van Honeywell onder ongeveer 400 managers van datacenters in de VS, China, Duitsland en Saoedi-Arabië.

De belangrijkste reden voor een incident is voor 54 procent van de respondenten een storing in een datacenter, gevolgd door een cyber- of fysieke inbreuk met 38 procent. Nog eens 34 procent meldt ongeplande uitvaltijd. 33 procent van de ondervraagde facility managers zou graag minder uitvaltijd zien. Verder verwacht 32 procent meer cyberbeveiliging in de operationele technologie (OT) en 29 procent de mogelijkheid om problemen te voorspellen of op te sporen.

Daarnaast bleek uit de enquête dat uptime en cyberbeveiliging de grootste zorgen zijn van de respondenten. 93% maakt zich zorgen over het toezicht op lockdowns en 72% over mogelijke downtime en shutdowns. Evenveel mensen maken zich zorgen over de cyberbeveiliging van het OT (72%) en 68% over de handhaving van de uptime.

Intelligente gebouwoplossingen voor het datacenter

Velen leggen daarom de nadruk op intelligente gebouwoplossingen. Zesennegentig procent zegt dat beheer op afstand belangrijk is (of zou zijn) voor hun instelling. Slechts 34 procent van de respondenten beschikt momenteel echter over een dergelijk systeem. Bovendien zegt 38 procent van de respondenten dat een van hun topprioriteiten in de nabije toekomst het verbeteren van de automatisering, efficiëntie of duurzaamheid is.

Volgens Honeywell kan alles worden verbeterd met technologie voor beheer op afstand. Op de vraag welke aspecten van een “slim” gebouw het belangrijkst zijn, noemde 58 procent het beheren van alle gebouwsystemen via één platform met gebundelde gegevens en inzichten.

Duurzaam datacenter

Verder blijkt uit de enquête ook het belang van duurzaamheid voor datacenters. Zo beschouwt 34 procent het verbeteren van de energie-efficiëntie als een van zijn topprioriteiten voor de komende 12 tot 18 maanden. Bovendien overweegt 54 procent het energieverbruik van gebouwen te verminderen om de duurzaamheidsdoelstellingen te ondersteunen.