Wat is aanraak-id?

Touch ID is een vingerafdruklezer op nieuwere iPhone- en iPad-apparaten waarmee gebruikers snel kunnen inloggen op hun apparaat en transacties kunnen autoriseren zonder een toegangscode in te voeren.

Apple’s Touch ID “vingerafdruk-identiteitssensor”, zoals het bedrijf het noemt, gebruikt capacitieve aanraaktechnologie om de vingerafdruk van een gebruiker te detecteren en gebruikt vervolgens de autorisatie om de smartphone, tablet of notebook van de gebruiker efficiënt te ontgrendelen; apps of andere digitale inhoud kopen in iTunes en andere digitale mediawinkels van Apple; verifieer Apple Pay-aankopen of in-app-aankopen en meer.

Hoe Touch ID-gegevens worden opgeslagen en ondersteuning voor Touch ID

De Touch ID-vingerafdrukgegevens worden opgeslagen in een “beveiligde enclave” op de primaire microprocessorchip van het apparaat in plaats van op een externe server of in Apple’s iCloud, waardoor sommige beveiligingsproblemen met betrekking tot de bescherming van de vingerafdrukgegevens tegen cybercriminelen worden verminderd.

Touch ID debuteerde in 2013 voor het eerst op de iPhone 5S en wordt nu ondersteund op iPhone 5S en latere smartphones, evenals iPad Pro, iPad Air 2 en iPad mini 3 en latere tablets en MacBook Pro-notebooks. De iPhone 6S introduceerde een Touch ID-sensor van de tweede generatie die vingerafdrukken tot twee keer zo snel herkent als de Touch ID-sensor van de eerste generatie die in eerdere iPhones werd gebruikt.

Voor de aankomende iPhone 8 gaat Apple naar verluidt een nieuwe Touch ID-sensor ontwikkelen die is ingebouwd in het OLED-scherm van het apparaat. De nieuwe Touch ID-sensor vertrouwt op echografie om de vingerafdruk van een gebruiker te lezen in plaats van op de capacitieve aanraaktechnologie die in eerdere TouchID-sensoren werd gebruikt.