B.Com ligt op groeikoers

Op de Logistieke Dag van B.Com presenteerde algemeen directeur Torsten Belverato het 15.000 vierkante meter grote logistieke centrum. Maar niet alleen de opslagcapaciteiten zijn uitgebreid, ook alle andere tekenen wijzen op groei.

B.Com’s logistieke centrum in Staufenberg bij Kassel is moeilijk te missen: een enorme gele hal vlakbij de snelweg A7. De gele verf op de gevel is het DHL-geel – omdat de distributeur in de DHL-hallen heeft gehuurd met een variabel betalingsmodel. Als logistieke partner stelt DHL de opslagruimte en het team van maximaal 100 medewerkers ter beschikking van de distributeur op piekmomenten.

In 2006 nam DHL de logistiek voor de middelgrote distributeur over. In die tijd was de opslagruimte beperkt tot 10.000 vierkante meter. Nu de ruimte niet langer toereikend was voor de meer dan 13.000 verschillende artikelen in het assortiment, werd de oppervlakte uitgebreid tot 15.000 vierkante meter. Vanuit Staufenberg levert B.Com aan alle landen waar de distributeur actief is.

Op koers voor groei

Op 1 juli 2010 is B.Com het nieuwe boekjaar begonnen. Een omzet van 311 miljoen euro is gepland, en de streefcijfers werden in het eerste kwartaal al met dertien procent overschreden. In het vorige boekjaar 2009/2010 boekte de distributeur een omzet van 253 miljoen euro. Bij B.Com vertegenwoordigt de export ongeveer vijf à zes procent van de totale omzet.

Het verlies van het Sony-contract heeft ook B.Com getroffen. Sony heeft zijn samenwerking met B.Com, Delo en Actebis op 1 april 2010 beëindigd en distribueert zijn IT-portefeuille sindsdien alleen nog via Ingram Micro en Tech Data. “Ik kan nu, na zes maanden zonder Sony in de portefeuille, zeggen dat het voor ons geen negatieve gevolgen heeft gehad. Aan de andere kant konden we nieuwe fabrikanten binnenhalen, zoals HP en Logitech,” legt het B.Com-bestuurslid uit.

bestsellers.de

Het online platform www.bestsellers.de voor wederverkopers heeft al een herlancering ondergaan. Dit betekent echter niet het einde van de ontwikkeling van het portaal. “In het kader van de nieuwe onlineshop zullen wij het thema Bestsellers opnieuw aanpakken en herstructureren. We zullen het concept opnieuw lanceren,” zegt Belverato. De algemeen directeur heeft echter nog niet aangekondigd welke veranderingen er op stapel staan.

Een blik in de toekomst

Torsten Belverato is optimistisch over de toekomst: “Ik geloof dat de ICT- en CE-sectoren op de goede weg zijn en ook relatief stabiel zullen blijven. In het jaar van de economische crisis hebben wij wel een lichte daling van de groei moeten optekenen. Maar sinds eind 2009 hebben we weer een sterke groei kunnen optekenen. Vooral wat de ICT-sector betreft, zijn de voortekenen zeer goed. Dit is ook een gebied waarin men kan investeren, juist omdat men er in 2009 in de ICT-sector voor heeft gezorgd dat er nieuwe structuren en processen zijn opgezet.”

Verschillen

Tijdens het bezoek ter plaatse waren de vertegenwoordiger van DHL, Silke Weiland, en B.Com CEO Thorsten Belverato het niet helemaal eens over een aantal details en feiten. In het begin was er bijvoorbeeld sprake van een omzetgroei van twaalf procent en 9.300 artikelen in voorraad. B.Com deelde later de bovenvermelde cijfers mee, die volgens het bedrijf de huidige stand van zaken weergeven.