Tomtom Work zoekt partners

Bedrijfsprocessen worden steeds effectiever dankzij de knowhow van systeemhuizen. Vlootbeheersystemen hebben de lakmoesproef van economische efficiëntie allang doorstaan. Tomtom Work is nu op zoek naar systeemhuizen die bedreven zijn in het aanpakken van dit onderwerp.

Bedrijven met buitendienstmedewerkers melden een aantal positieve effecten na de invoering van een fleet management systeem, ongeacht de sector. Ook al gaat het in de eerste plaats om de beschikking over voertuigen, werknemers en orders, toch hebben zich op veel plaatsen een aantal welkome neveneffecten voorgedaan. Thomas Becher, commercieel directeur van Tomtom Work GmbH uit Leipzig, kent verschillende verbeteringen van zijn klanten.

Positieve neveneffecten

Het logboek van het vlootbeheersysteem kan bijvoorbeeld worden gebruikt om precies aan te tonen wanneer de veldwerker ter plaatse was. Dit wordt een voordeel wanneer de klant een andere rit in rekening moet brengen, maar de klant volhoudt dat er op dat moment niemand op de bouwplaats was.

De financiële boekhouding kan baat hebben bij een wagenparkbeheersysteem als uit de gegevens over voertuigbewegingen kan worden afgeleid hoeveel uur de werknemer bijvoorbeeld op de bouwplaats was. Dit vereenvoudigt de facturering enorm en de verstrekte gegevens kunnen worden bewezen in geval van een geschil.

Daarnaast kan het verkoopkantoor met een muisklik het bestemmingsadres overbrengen van de klantendatabase naar het navigatiesysteem.

Daarnaast is het gedrag van buitendienstmedewerkers op veel plaatsen werkgeversvriendelijker geworden tegen de achtergrond van de registratie van rijtijden en routes. Daarom werden kortere pauzes ingelast of efficiëntere routes gekozen. In het geval van een bouwplaatsvoertuig dat een uur rijtijd wint, vermenigvuldigt de bespaarde werktijd zich tot zes uur, berekent Becher.

Systeemhuispartner gezocht

Met deze praktijkervaringsrapporten in de bagage kon de fleetmanagement-tak van navigatiesysteemfabrikant Tomtom een gezonde groei realiseren. Nu, zegt Becher in een interview met IT-BUSINESS, is het tijd voor de volgende stap: de invoering van een partnerprogramma. In het hele land en over de hele linie worden systeemhuispartners gezocht. Het betreft de marketing, de implementatie en het onderhoud van een bundel bestaande uit een Tomtom-navigatiesysteem, een dienst voor gegevensoverdracht en het internetplatform “Webfleet”, dat de tracking en tracing visueel weergeeft en de gegevensoverdracht verzorgt.

De doelgroep omvat middelgrote zakelijke klanten met een bedrijfswagenpark en ambachtelijke bedrijven, “dat wil zeggen bedrijven waarvoor de term wagenparkbeheer eigenlijk te hoog gegrepen is”, aldus Becher. Typische klanten zijn volgens de manager bedrijven met vijf tot 15 voertuigen.

Brons, Zilver en Goud

In het “Connected Selling Partner-programma” wordt de gebruikelijke dealerondersteuning geboden in de drie edelmetaalniveaus. Tomtom Work GmbH, dat zelf is voortgekomen uit een systeemhuis met de naam Datafactory, distribueert alle gegenereerde leads aan verkooppartners als onderdeel van het programma, aangezien de directe handel volledig is stopgezet. Zilveren partners krijgen 40 procent van de leads, gouden partners 60 procent. Vooral systeemhuizen die zich verticaal in bepaalde bedrijfstakken hebben gespecialiseerd, passen goed in het programma, aldus Becher.