2021: Kansen en risico’s voor systeemhuizen

Samenwerking, partnerschap, uitwisseling – deze drie dingen lopen momenteel als een rode draad door de IT-industrie. Op het virtuele evenement Impulse 2021 konden leden van de systeemhuizencoöperatie Synaxon te weten komen hoe je met deze ingrediënten stormachtige tijden de baas kunt worden.

“Waanzinnige groeikansen” zijn er in deze tijden voor systeemhuizen. Met deze woorden opende Frank Röbers, CEO van Synaxon AG, zijn toespraak voor de meer dan 300 deelnemers aan het virtuele congres “Impulse 2021”. Maar hij voegde er snel aan toe: “Zelden is er sprake geweest van zo’n groot risico naast zo veel kansen. Hij zei dat het noodzakelijk was groei te genereren, omdat anders marktaandelen verloren zouden gaan.

Frank Röbers, voorzitter Synaxon AG

Aan de andere kant lopen ondernemers ook het risico dat de “slinger weer terug zal zwaaien”. Daarom moet men de indicatoren van een dreigende crash nauwgezet volgen en zich ook voorbereiden op een noodremming als men de pandemie niet onder controle krijgt. Naast de ondernemersuitdagingen vormen ook de nieuwe eisen die aan het personeelsbeheer worden gesteld, voor veel leden een enorme opgave. Zij moeten snel leren hoe zij met het team in het thuiskantoor moeten omgaan, hoe zij met elkaar moeten omgaan en hoe zij een cultuur van werken op afstand tot stand moeten brengen.

Blind Date

Dat er een cultuur op afstand bestaat, bleek uit de levendige deelname aan het Impulse-evenement, dat Synaxon voor het eerst virtueel organiseerde. Talrijke modules maakten de evenementendag afwisselend en informatief. Friedrich Pollert, hoofd van de Synaxon Academie, en Georg Schiedel, modereerden het evenement en hadden samen met hun team een uitgebreide agenda opgesteld. Naast lezingen was er een virtuele tentoonstellingshal waar de deelnemers konden rondkijken en in contact konden komen met de exposanten. Spannend was ook het format van de blind dates, waarbij de deelnemers door een willekeurig principe in een virtuele kamer bij elkaar werden gegooid en elkaar daar een paar minuten konden “leren kennen”. Een onderdeel dat de toevallige ontmoetingen bij de koffieautomaat en aan de lunchtafel op een live evenement enigszins moest nabootsen.

Kennisoverdracht

De presentatieplaatsen waren afwisselend voor partners en aanbieders van oplossingen. De “partnerimpulsen” varieerden van zeer gerichte onderwerpen zoals het wettelijk kader voor tijdsregistratie tot algemene managementonderwerpen zoals OKR (Objectives and Key Results) en de vraag naar “Purpose”. Philipp Rieserg van EDV Rieseberg bracht verslag uit over hoe hij erin geslaagd is te groeien met forfaitaire en beheerde diensten en Arnulf Koch van K&K Software over hoe je met duidelijke dashboards tot een betere controle kunt komen. Henning Meyer, SVP MSP& Cloud bij Infinigate, legde de ondernemersmijlpalen uit van de oprichting tot de verkoop van een IT-systeemhuis en Tony Aendrich van de Scaling Champions had waardevolle tips voor het schalen van de verkoop in IT-bedrijven.

Voor de deelnemers waren dit allemaal gebieden waarop zij nieuwe dingen konden leren, ervaringen konden uitwisselen en discussies konden aangaan om waardevolle kennis voor hun eigen bedrijven mee te nemen. Het geheel werd opgesmukt met presentaties van de aanbieders van oplossingen. Onder hen waren talrijke aanbieders van beveiliging en samenwerking, waarnaar dit jaar waarschijnlijk bijzonder veel vraag zal zijn, alsook bedrijven uit de energie- en netwerkindustrie.