Trends en zakelijke kansen rond managed services

Met de toenemende complexiteit van ICT-systemen, het tekort aan geschoolde werknemers en de hogere acceptatie van de cloud, slaan managed services aan bij de tijd. De Service Provider Virtual Conference biedt inzicht in de nieuwste technologieën en zakelijke kansen in de cloud en managed services business.

Er is geen ontkomen aan managed services. Maar het leveringsmodel gaat ook gepaard met een transformatie die het ICT-kanaal op zijn kop zet. Veel systeemhuizen staan momenteel op een tweesprong: de traditionele systeemhuisactiviteiten leveren hoge marges op, maar beheerde diensten zijn de toekomst.

De cijfers bevestigen dit ook: Volgens analisten van ISG zijn managed services in 2020 in EMEA met 14 procent gegroeid tot 3,3 miljard euro in vergelijking met het vierde kwartaal van het voorgaande jaar. Het contractvolume groeide met twee procent tot tien miljard euro. En het einde van de opleving is nog niet in zicht: voor het lopende jaar voorspelt ISG dat de markt voor cloudgebaseerde diensten met 20 procent zal groeien en die voor beheerde diensten met drie procent.

Op weg om een managed service provider te worden

Eén ding is zeker: systeemhuizen die de cloudbusiness slechts halfslachtig exploiteren, zullen vroeg of laat voor existentiële uitdagingen komen te staan. Maar voor welke dienstenwereld zal het merendeel van de systeemhuizen kiezen? Op de Service Provider Virtual Conference van de Vogel IT Academy op 19 mei kunnen service providers, channel partners en IT-dienstverleners zich laten informeren over de nieuwste technologieën, trends en zakelijke kansen in de cloud en managed services business, contacten leggen en tips krijgen voor strategische heroriëntatie.

Omdat de transformatie naar een managed service provider gepaard gaat met tal van hordes en een enorme prestatie. Vincenzo Biasi, Managing Director bij Levigo Systems, is er ook van overtuigd dat het omdenken van de klassieke projectbusiness met marges naar IT vanuit de socket als managed service provider niet van de ene op de andere dag gebeurt. Samen met Mike Ritter, Territory Channel Manager MSP bij Kaspersky Labs, zal hij op de Service Provider Virtual Conference inzicht geven in het transformatieproces. Verdere uitdagingen, maar ook de juiste bedrijfsstrategieën voor dienstverleners en sourcingtrends, zullen door Heiko Henkes, Director & Principal Analyst bij ISG, aan de hand van best practices in een keynote worden belicht.

Het portfolio van een MSP

De trend naar cloud computing zet veel ICT-bedrijven in feite onder druk om enerzijds hun eigen portfolio uit te breiden met gespecialiseerde cloudproducten en anderzijds klanten een holistische dienstverlening aan te bieden. In dit verband treden strategische partnerschappen op de voorgrond. Rudi Frickenschmidt, Hoofd Ecosysteem Europa bij Fujitsu, is ervan overtuigd dat het voor veel ICT-spelers binnenkort niet meer mogelijk zal zijn om het alleen te doen. Hij ziet partnerecosystemen als de volgende ontwikkelingsstap in de momenteel lineaire kanaalwereld. Op de Service Provider Virtual Conference zal hij concrete voorbeelden laten zien.

Beheerde dienstverleners komen steeds meer in het vizier van fabrikanten. Zij beweren dat hun partnerprogramma’s en -portfolio’s nu “MSP-vriendelijk” zijn. Maar schijn en werkelijkheid liggen vaak ver uit elkaar. Tijdens het virtuele evenement zullen deskundigen uit de sector in een paneldiscussie ingaan op de uiteenlopende benaderingen van fabrikanten en managed service providers en laten zien hoe beide partijen in de toekomst van elkaar kunnen profiteren. Daarnaast zal de co-etitie van hyperscalers en managed service providers op de agenda van het evenement staan. In een paneldiscussie gaat Michael Hase, hoofdverslaggever van IT-BUSINESS, in debat met kanaalspelers over de samenwerking met de cloudgiganten en over de computermodellen van de toekomst.

Hopeful Gaia-X

Over hyperscalers gesproken: in de uiterst competitieve maar lucratieve cloudmarkt lopen de hyperscalers voorop. Want vergeleken met AWS en Co bieden Europese dienstverleners slechts een beperkte portefeuille aan. Terwijl de hyperscalers volgens marktonderzoekers van Canalys samen 64 procent van de IaaS-markt in handen hebben (AWS 31 %, Azure 20 %, Google 7 %, Alibaba 6 %), zijn de vele middelgrote en kleine aanbieders slechts goed voor een goede derde van het gefragmenteerde segment.

Gaia-X wordt gezien als een rijzende ster aan het cloudfirmament die een alternatief vormt voor de platforms van AWS en Co. Harald Summa, CEO van DE-CIX, legt in zijn keynote speech “Gaia-X or the dreams of a European Cloud?” uit waarom het initiatief bestaat, wat de voordelen ervan zijn voor de dienstverleners en wat de gebruikers ervan zullen opsteken. Xenia Sausele, Channel Development Manager bij IONOS, zal voor de deelnemers aan het virtuele evenement dieper ingaan op het onderwerp Gaia-X en tips en trucs geven voor het creëren van uw eigen cloudinfrastructuur.

Service Provider Virtual Conference

De Vogel IT-Akademie houdt op 19 mei 2021 de “Service Provider Virtual Conference”. Experts uit de sector zullen hier van alle kanten hun licht laten schijnen over de nieuwste technologieën, trends en zakelijke kansen op het gebied van cloud en managed services.

Het evenement dient om ervaringen, strategieën en ideeën uit te wisselen rond het thema cloud en managed services. De conferentie is gericht op dienstverleners, channel partners en IT-dienstverleners die verantwoordelijk zijn voor cloud en managed services.

Vertegenwoordigers van bekende bedrijven en organisaties zullen hun projecten en best practices op het gebied van cloud en managed services delen. Naast de reeds genoemde sprekers zijn dat Marco-Alexander Breit, hoofd van de eenheid Kunstmatige intelligentie van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Energie, Martin Wundram, directeur IT-beveiliging van de Duitse vereniging voor de bescherming van kritieke infrastructuur, en Andreas Gauger, CEO bij Open-Xchange.

IT BUSINESS-lezers zijn van harte uitgenodigd om gratis aanwezig te zijn. Geïnteresseerden kunnen de agenda, nadere informatie over de sprekers en gratis registratie voor het evenement vinden op sp-summit.de

Registratie Service Provider Virtual Conference

.