Wat is software voor videoconferenties?

Videoconferentiesoftware vergemakkelijkt het initiƫren en houden van live conferenties tussen twee of meer deelnemers op verschillende locaties door computernetwerken te gebruiken om audio-, video- en tekstgegevens te verzenden.

Tegenwoordig wordt videoconferentiesoftware door bedrijven van elke omvang gebruikt om verbonden te blijven met wereldwijde partners en werknemers, om de productiviteit te verhogen en kosten te besparen. Met de meeste videoconferentiesoftware kunnen gebruikers communiceren en bestanden delen en eraan samenwerken.

Hoe software voor videoconferenties werkt

Softwaretoepassingen voor videoconferenties en webconferenties maken zowel point-to-point (twee personen) als multipoint (drie of meer deelnemers) videoconferenties mogelijk.

In veel opzichten lijkt point-to-point videoconferenties op een telefoongesprek met video van de andere deelnemer. Elke deelnemer heeft een video- of webcamera, microfoon en luidsprekers op zijn of haar computer gemonteerd, en terwijl de twee deelnemers met elkaar praten, worden hun stemmen via het netwerk overgebracht naar de luidsprekers van de ander. Alle afbeeldingen die voor de videocamera verschijnen, verschijnen in een venster op de monitor van de andere deelnemer.

Multipoint-conferentiesoftware

In een multipoint-conferentie stelt de videoconferentiesoftware drie of meer deelnemers in staat om in een virtuele vergaderruimte te zitten en te communiceren alsof ze naast elkaar zitten. Videoconferentiesoftware met ondersteuning voor conferenties met meerdere punten is populair geworden bij bedrijven als een manier om reiskosten te besparen en teamsamenwerking tussen werknemers op ongelijksoortige geografische locaties te vergemakkelijken.