Monitoring oplossingen tegen toenemende IT complexiteit

De zesde Checkmk gebruikersconferentie van Tribe29 vond plaats als een online evenement vanwege de Corona pandemie. Tribe29 stellte u.a. die Ntop-Integration zum Netflow-Monitoring vor, sprach über das Thema DevOps mit Prometheus und Checkmk und gab Einblicke in die Neuerungen im User-Interface.

Im Fokus der sechsten Jahreskonferenz von Tribe29, dem Unternehmen hinter der IT-Monitoring-Lösung Checkmk, am 28. April 2020 stand vor allem die Weiterentwicklung des Monitorings, die Zusammenarbeit mit Technologie-Partnern, und die Interaktion mit der Checkmk-Community. Sinds de laatste Checkmk conferentie vorig jaar, heeft het ontwikkelingsteam gewerkt aan verschillende integraties en uitbreidingen. Tribe29 heeft nu de resultaten gepresenteerd.

“We zijn blij dat ondanks de omstandigheden zoveel gebruikers ons evenement hebben bijgewoond. De input van onze gebruikers was en is een fundament van onze productontwikkeling,” zei Jan Justus, CEO van Tribe29, aan het begin van het evenement. “Sinds de vorige conferentie hebben we belangrijke verbeteringen kunnen doorvoeren dankzij de feedback, die we vandaag presenteren. Als verenigd IT-monitoringplatform moet Checkmk bruikbaar zijn voor een breed scala aan toepassingen, dus het is belangrijk dat elke stem wordt gehoord.”

Een belangrijke sessie was de demonstratie van Ntop-integratie. Alexander Wilms (Tribe29) en Simone Mainardi (Ntop) lieten in hun live demo zien hoe de twee oplossingen samenwerken en helpen om meer accurate inzichten in netwerken te krijgen. Dankzij de native integratie met Checkmk kunnen gegevens en dashboards van Ntop worden overgezet naar monitoring. Dit maakt het eenvoudiger om te beginnen met netwerkmonitoring met Ntop en zorgt voor een betere coördinatie als bedrijven beide tools al gebruiken.

Daarnaast gaf Tribe29 een preview van de toekomstige gebruikersinterface van Checkmk. Dit omvatte de presentatie van nieuwe bedieningsconcepten voor centrale functies, die het gebruik van Checkmk eenvoudiger moeten maken.

Het onderwerp DevOps kwam aan bod in de presentatie over de nieuwe Prometheus-integratie, die hier een aantal use-cases mogelijk maakt. Het naast elkaar bestaan van Prometheus en Checkmk is in veel bedrijven een gegeven: Prometheus is populair bij ontwikkelaars vanwege zijn flexibiliteit, maar wordt door IT-beheerders beschouwd als complex en veeleisend. De nieuwe integratie vereenvoudigt het gebruik van Prometheus en maakt het mogelijk om de verschillende werelden van IT-operaties en -ontwikkeling met elkaar te verzoenen. Checkmk biedt nu integraties voor de meest gebruikte Prometheus exporters en kan hun informatie rechtstreeks in monitoring overbrengen. Bovendien konden vanuit Checkmk PromQL-query’s worden verzonden.

Tijdens het hele evenement konden de deelnemers hun feedback in real time delen en ook onderling informatie uitwisselen. Virtuele vergaderzalen maakten face-to-face-sessies mogelijk, en gemodereerde discussieforums boden de mogelijkheid om over specifieke onderwerpen van gedachten te wisselen. Daarnaast was er een avondprogramma met ask-me-anything-sessies en netwerkmogelijkheden.

Zoals elk jaar waren er ook bijdragen van klanten en partners, waaronder Daniel Röttgermann van Swisscom die sprak over Oracle Application Monitoring. Andreas Döhler van Bechtle gaf een praktische presentatie over het monitoren van Microsoft Azure. Hij legde uit welke regels in acht moeten worden genomen in vergelijking met toezicht ter plaatse.