OGG werd ontwikkeld als een container-bestandsformaat voor multimediatoepassingen en kan audio, video en tekstgegevens bevatten. Het wordt vooral gekenmerkt door zijn streaming-mogelijkheden, omdat de inhoud van een container niet hoeft te worden aangepast.
Bestanden in het OGG-formaat zijn container-bestanden voor multimediatoepassingen. Ze kunnen gemakkelijk worden gestreamd omdat de inhoud van de container niet hoeft te worden aangepast.
Geschiedenis van OGG
Toen het Fraunhofer-Gesellschaft licentiekosten in rekening begon te brengen voor het veelgebruikte MP3-formaat, werd in 1998 begonnen met de ontwikkeling van de Vorbis-codec. Vorbis is de bekendste audio codec die verantwoordelijk is voor het comprimeren van OGG container inhoud. Vaak worden de termen Vorbis en OGG als synoniem behandeld, maar dit is onjuist, omdat OGG alleen de container is voor de audio-inhoud die met Vorbis is gecodeerd.
De belangrijkste codecs voor OGG zijn:
- Vorbis (Audio)
- Opus (Audio, Nachfolger von Vorbis)
- FLAC (Audio)
- Theora (Video)
- Speex (Sprachdaten)
- Writ (Textdaten)
Anwendungsbereiche von OGG
Das OGG-Format wird im Audio-Segment von zahlreichen Soft- und Hardwareprodukten genutzt und hat sich auch im IT-Bereich etabliert. Der HTML 5-Standard ermöglicht das Abspielen von OGG-Dateien in den Browsern Chrome, Firefox und Opera ganz ohne Plugin, während Safari und der Internet Explorer das Format nicht unterstützen. Wegen der Lizenzfreiheit wird es in zahlreichen Web-Audioplayern verwendet, obwohl sich hier und auch in professionellen Studioumgebungen als Audio-Codec gegenüber Vorbis mehr und mehr der Nachfolger Opus durchsetzt.
Der Video-Codec Theora von OGG ist im professionellen Bereich nicht sehr weit verbreitet, erfreut sich aber in der OpenSource-Gemeinde einer großen Beliebtheit. Voor HD-video’s wordt vaker het Matroska-formaat gebruikt, dat ook licentievrij is.
De belangrijkste voordelen van OGG
OGG is een open-sourceproject, dus in tegenstelling tot propriëtaire formaten zijn er geen licentiekosten voor het gebruik ervan, wat de verspreiding bevordert.
Of het nu gaat om een audiobestand, video of tekst – alle inhoud in het Conatiner-formaat kan worden opgeslagen en gestreamd zonder enige aanpassingen. Deze streaming-mogelijkheid is het belangrijkste ontwerpkenmerk van OGG en onderscheidt het van andere formaten die alleen in bepaalde vormen live streaming mogelijk maken (zoals Matroska) of helemaal niet (zoals MP4). Onder andere de bekende VLC Media Player is geschikt voor het afspelen van OGG bestanden. Op het internet zijn ook programma’s beschikbaar voor het omzetten naar MP3 en het branden van OGG-bestanden.