Wat is een GIF-bestand?

De afkorting GIF staat voor de Engelse term Graphics Interchange Format. Het is een bestandsformaat dat wordt gebruikt voor het programmeren van animaties, korte videosequenties of bewegende banners.

Het “Graphics Interchange Format” wordt gebruikt voor het programmeren van animaties, korte videosequenties of bewegende banners op websites.

Een GIF is een afbeeldingsformaat dat vooral op websites wordt gebruikt. GIF-bestanden zijn in staat om bewegende beelden te genereren. In dit opzicht verschillen zij van het JPG-formaat, dat alleen starre beeldweergaven toestaat. In de oorspronkelijke versie werden met GIF’s afbeeldingen weergegeven met een kleurenpalet van maximaal 256 kleuren. Later werden complexere kleurvoorstellingen mogelijk. Met GIF-bestanden kunnen verschillende afzonderlijke afbeeldingen boven elkaar in een gemeenschappelijk bestand worden opgeslagen. In webbrowsers en andere uitvoerprogramma’s worden deze lagen weergegeven als een animatie. Bovendien zijn GIF-bestanden opslagruimtebesparend. Zij maken verliesloze compressie van de beelden mogelijk. De maximale beeldgrootte is 65.535 x 65.535 pixels.

Over de geschiedenis van GIF’s

Het formaat is ontwikkeld door de Amerikaanse programmeur Steve Wilhite. In 1987 werd het door de internetdienst CompuServe overgenomen als de opvolger van het RLE-kleurenformaat. RLE was alleen in staat zwart-witbeelden te reproduceren. GIF’s werden vooral populair door hun krachtige compressiefunctie, waardoor ze superieur waren aan andere grafische formaten uit die tijd. Het beeldmateriaal van het vroege Internet werd gedomineerd door GIF’s en het zwart-wit beeldformaat XBM. Omdat GIF’s zich lenen tot animatie, konden zij zich op het internet blijvend handhaven. De kleuraanduidingen van de beelden werden uitgebreid met de tweede versie (GIF89a). Het kleurenpalet van het formaat werd door de herprogrammering transparanter, zodat meer gedifferentieerde kleurvoorstellingen mogelijk werden.

Toepassingsgebieden van GIF’s

Oorspronkelijk werden GIF’s vooral gebruikt voor banners. Later werden ze grotendeels vervangen door andere beeld- en animatieformaten, maar sinds enkele jaren maken ze een comeback in sociale netwerken. Ze kunnen gemakkelijk worden gemaakt in Photoshop, waardoor deze geanimeerde beelden op grote schaal beschikbaar zijn. Op Facebook, in WhatsApp en andere onlinediensten worden GIF-animaties nu onder meer gebruikt om emoties weer te geven of korte verhalen te visualiseren.