MySQL rijdt mee op de Web 2.0 golf

Een open source database verovert het participatieve netwerk. IT-BUSINESS sprak met Kaj Arnö, de directeur van MySQL GmbH, over zijn ingenieuze verkoopconcept en de huidige trends onder datatemmers.

Het grote succes van database-querytalen op basis van het SQL-schema (Structured Query Language) is waarschijnlijk te danken aan het feit dat de gebruiker relatief eenvoudig aan zijn database kan overbrengen wat hij wil. Hoe dit resultaat wordt bereikt, hoeft hem verder niet te interesseren. Om deze kracht van SQL te illustreren, wordt vaak de gelijkenis van de jager op groot wild en zijn select query gebruikt. Als de roofdierenjager heel Afrika via SQL zou beheren, zou hij bijvoorbeeld met een kort commando alle leeuwen op het continent kunnen vangen: SELECT Loewe FROM Africa; – de vraag naar het “hoe” hoeft hem niet langer bezig te houden (zie hieronder).

Onder de relationele databases van deze wereld neemt MySQL een bijzondere plaats in vanwege haar open-source benadering. Waarbij de vergelijking met Linux het grote verschil onthult: Linus Torwalds heeft alleen rechten op de naam, met als gevolg dat er massa’s fabrikanten (Linux-distributeurs) zijn en geen “Linux-hoofdkwartier”. Met MySQL is de situatie als volgt: De broncode en het MySQL-programma zijn eigendom van de firma MySQL. Voor open source-projecten maakt MySQL het vrij om te ontwikkelen onder een GPL (General Public License) waarbij het beperkte vrije gebruik wordt “geërfd” op het product. Voor softwareleveranciers die MySQL als database in een commercieel product willen gebruiken, biedt MySQL een betaalde OEM-licentie aan. Hier is geen General Public License van toepassing, omdat dit het commerciële product zelf in een open source-toepassing zou veranderen – ondenkbaar voor de fabrikanten.

De mate van verspreiding

De combinatie van beide benaderingen heeft geleid tot de hoge mate van verspreiding van MySQL in het verleden. Het begint op universiteiten en beroepsscholen: de database-experts in de dop kunnen MySQL gratis op hun laptop installeren. Het ligt voor de hand om het onderwerp “database-ontwikkeling” meteen te onderwijzen met MySQL-databases. Met meer dan elf miljoen installaties en meer dan 50.000 downloads per dag is MySQL een van de meest succesvolle databasemanagementsystemen van allemaal. MySQL kan worden gebruikt op alle gangbare platforms, waaronder Linux, Windows, OS/X, HP-UX, AIX en Netware.

Oorsprong

Oorspronkelijk is MySQL afkomstig van het Zweedse bedrijf MySQL AB, dat wereldwijd verkoopkantoren heeft. In dit land wordt de databasefabrikant vertegenwoordigd door een verkoopmaatschappij, MySQL GmbH. De oorsprong van de naam MySQL kan niet meer precies worden gereconstrueerd. Er wordt gespeculeerd dat de naam “My” van de dochter van de medeoprichter Monty Widenius misschien ook de oorsprong zou kunnen zijn van de naam MySQL, in combinatie met “SQL” als afkorting van Structured Query Language. Widenius ontwikkelde MySQL in 1994.

De verkoopaanpak

Mijn MySQL verdient op twee manieren geld: Enerzijds worden genoemde OEM-licenties verkocht, anderzijds worden ondersteunende diensten en MySQL-software zonder GPL-licentie verkocht in het SaaS-model (Software as a Service, verhuur van software via het internet). Het “MySQL Enterprise”-product is een compleet pakket bestaande uit databasesoftware, database monitoring tools en ondersteunende diensten.

Het partnerprogramma

Het “MySQL Enterprise Connection Alliance”-programma (MECA) is ontworpen om een thuis te bieden aan resellers, hardwarebedrijven, IT-dienstverleners, systeemintegrators en opleidings- en adviesbureaus. Het multi-level partnerprogramma verleent zijn leden kortingen op software-abonnementen, alsmede ondersteuning en gezamenlijke marketing- en verkoopcampagnes. Het partnerprogramma biedt met name hulp bij de integratie van MySQL in commerciële software.

Het Web 2.0

IT-BUSINESS sprak met Kaj Arnö, CEO van MySQL GmbH, die het verkoopmodel nader toelichtte en uitlegde waarom het Web 2.0-model in de praktijk wordt toegepast.0 is een verkoopturbo voor zijn bedrijf.

Volgens Arnö is de stortvloed aan gegevens die hand in hand gaat met door gebruikers gegenereerde inhoud in Web 2.0 een enorme stimulans voor de open-sourcecombinatie LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP, Perl & Python). LAMP is een wijdverbreid kenmerk van veel Web 2.0 sites, applicaties en bedrijven, zei hij. Vooral snelgroeiende websites konden zo het voortdurend toenemende volume aan tegen een fractie van de kosten van propriëtaire databases. Ondersteuning kon aanvankelijk kosteloos worden verkregen van de gebruikersgemeenschap. Met de groei nemen meestal ook de eisen van Web 2.0-bedrijven toe, zodat op een gegeven moment kan worden overgestapt op professionele en betaalde consulting.

SELECT Loewe FROM Africa;

Dit SQL-instructie somt alle inhoud van de kolom “Loewe” op uit de SQL-tabel “Africa” en is dus, wat het schema betreft, zoiets als een basisquery voor mySQL-gebruikers. SELECT * FROM Africa; zou alle kolominhouden van Afrikaanse dieren (Loewe, olifant, aap, enz.) uitvoeren na deze deling. Op deze basis en met tal van andere query- en combinatiemogelijkheden kunnen SQL-gebruikers snel en gemakkelijk de gewenste gegevens verkrijgen. Bijvoorbeeld informatie over welke regisseur welke film in een DVD-collectie heeft geregisseerd (zie voorbeeld in de fotogalerij). Op deze basis kunnen SQL-beginners snel hun weg vinden in de relationele database.

Geavanceerde gebruikers en databasebeheerders kunnen daarentegen terugvallen op een breed repertoire van SQL-statements waarmee zelfs in het data-intensieve Web 2.0-tijdperk grip kan worden gekregen op de stroom van gegevens over tabellen en databases. De relationele structuur van databanken en de overeenkomstige gestructureerde querytalen volgens het SQL-schema zijn een integrerend deel geworden van de dagelijkse werkzaamheden van “data tamers”.