IBM koopt Red Hat

Het IBM-concern koopt de Linux-distributie met de rode hoed. De bedrijven zeggen dat IBM alle aandelen van Red Hat zal overnemen voor een eenheidsprijs van $190, waardoor het een deal van $34 miljard wordt.

De geplande overname een “game-changer” noemend, zei IBM CEO Ginni Rometty dat het al goedgekeurd is door de raden van bestuur van de twee bedrijven. Er moeten nog wettelijke goedkeuringen en andere gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden worden vervuld. Volgens schattingen van IBM kunnen alle formele juridische hordes waarschijnlijk in de tweede helft van 2019 worden genomen.

Integratie in de IBM Group

Red Hat wordt geïntegreerd in IBM’s hybride clouddivisie, maar blijft onafhankelijk in managementbeslissingen. Red Hat-chef James Whitehurst zal de teugels in handen houden en deel gaan uitmaken van IBM’s topmanagement. IBM CEO Ginni Rometty ziet IBM na de deal al als “nummer één” in de cloudmarkt.

Open source is strategisch belangrijk

Whitehurst benadrukte het centrale belang van open source-producten in de enterprise-markt. Hij ging er niet expliciet op in, maar SAP Business Suite draaide vroeger op Windows, Unix of Linux. Nu het einde van de ondersteuning van oudere systemen in 2025 in zicht is, staan veel migratieprojecten naar de “SAP S/4 HANA”-database op de agenda. Dit draait op Linux en SAP werkt samen met de twee providers Suse en Red Hat. IBM is bijzonder te spreken over de cloud-technologie van Red Hat. Het is niet zonder reden dat de overnamekandidaat in deze ondernemingsdivisie zal worden geïntegreerd.

Oplossingen met een rode hoed

Naast de Linux-distributie voor servers biedt het bedrijf met de rode hoed in zijn logo diverse oplossingen uit de segmenten aan:

  • Linux-Plattformen
  • JBoss Middleware
  • Virtualisierung
  • Cloud Computing
  • Storage
  • Mobile-Plattform
  • Management von Infrastruktur und Cloud.

Ferner verdient das Unternehmen mit Support, Schulungen und Beratungsdienstleistungen sein Geld.

Das Fedora-Projekt

Red Hat ist stark in das so genannte Fedora-Projekt involviert, eine kostenfreie, von der Community getragene Linux-Distribution für Server- und Desktop-Systeme. Das Wort Fedora bezeichnet eine spezielle Art des Filzhuts, die sich im Red-Hat-Logo wiederfindet. Einige Führungspositionen im Fedora-Projekt besetzen Red-Hat-Mitarbeiter. Nieuwe technologieën bij Fedora worden vaak eerst getest door de gemeenschap voordat ze worden opgenomen in Red Hat Enterprise Linux, dat is gebaseerd op Fedora.

De producten van Red Hat zijn oorspronkelijk ontwikkeld als commerciële software, maar deze zijn vaak nauw verwant aan het Fedora-project.