Opensource IP-adresbeheer phpIPAM

Veel IT-managers worden geconfronteerd met het probleem dat de IP-adressen, subnetten en VLAN’s die in hun netwerk worden gebruikt, snel toenemen, maar vaak nauwelijks worden gedocumenteerd. Hoewel de nodige gegevens kunnen worden geregistreerd in Excel-spreadsheets, althans in IPv4-omgevingen, is speciale software zoals de open-sourcetool phpIPAM beter geschikt en vanaf IPv6 het enige alternatief.

Bedrijven die een groot aantal IP-adressen moeten beheren en talrijke subnetten en VLAN’s hebben geïntegreerd, zouden eens een kijkje moeten nemen bij de webgebaseerde open-source tool voor adresbeheer phpIPAM. De op PHP gebaseerde toepassing slaat de gegevens op in een MySQL-databank. LAMP of WAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) volstaan om phpIPAM te gebruiken.

Met de software kunnen echter niet alleen IP-adressen, subnetten en VLAN’s worden gedocumenteerd, maar kunnen deze ook worden opgevraagd via een webgebaseerde interface. Beheerders ontvangen de applicatie in de software en kunnen de gegevens desgewenst toewijzen en ook onmiddellijk overnemen. In de afbeeldingengalerij bij dit artikel worden de afzonderlijke functies van de software nader toegelicht.

IPv4 en IPv6 efficiënt beheren

De taak van phpIPAM is het beheren en documenteren van IP-adressen, subnetten en VLAN’s. De IP-adressen kunnen worden gegroepeerd. Machtigingen voor het beheer van en de toegang tot individuele IP-adressen kunnen ook worden ingesteld. De software kan IPv4-, maar ook IPv6-adressen beheren en documenteren.

Het beheer van gebruikersrechten in de software is mogelijk via LDAP, maar kan ook worden uitgevoerd met interne authenticatie-opties. Naast individuele gebruikers kunnen ook hele groepen worden gedefinieerd die toegang hebben tot bepaalde IP-adressen en hun documentatie. Alle nodige opties zijn beschikbaar via het beheerdersmenu in de webinterface (zie figuur 1).

Snel zoeken en vinden

phpIPAM helpt ook bij het zoeken naar specifieke adressen, subnetten en VLAN’s. De eenvoudige zoekinterface (zie figuur 2) maakt uiterst snel zoeken en vinden mogelijk. Dit maakt het werken met het gereedschap gemakkelijker en verbetert het overzicht. Indien gewenst kunnen de gegevens ook worden geëxporteerd, bijvoorbeeld om gegevens van deelgebieden uit te lezen.