Was sind Skills?

Skills sind Kompetenzen, die im sozialen und beruflichen Umfeld benötigt werden. Besonders wird der Begriff allerdings im Bereich der Unternehmen verwendet. Im Bewerbungsprozess sind Skills besonders wichtig für den Erfolg.

Zu den Hard Skills zählt alles, was in Verbindung mit Berufsausübung beziehungsweise der Bewerbung für einen Arbeitsplatz in einem bestimmten Beruf (oder auch eine Ausbildungsstelle) wichtig ist.

Dazu zählen vor allem:

  • Berufsausbildung (bei der Bewerbung um einen Ausbildungsplatz auch beruflich relevante Schulnoten)
  • Berufserfahrung
  • Weiterbildungen
  • Spezialisierungen
  • Fremdsprachenkompetenz
  • IT-Kompetenzen

Oft sind die Hard Skills der Türöffner zu einem Unternehmen. Maar steeds vaker wordt ook rekening gehouden met de belangrijkste kwalificaties van een sollicitant.

Soft skills: steeds belangrijker vandaag

In human resources, net als in andere afdelingen van een bedrijf, ontwikkelt zich meer en meer de mening dat professionele know-how absoluut moet worden aangevuld met verdere competenties – de zogenaamde soft skills. Dit zijn de belangrijkste kwalificaties die een werknemer echt waardevol maken voor een bedrijf.

Voorbeelden moeten eerst de waarde van dergelijke competenties illustreren:

Skills in de sollicitatieprocedure onder het vergrootglas

De hard skills kunnen meestal uitgebreid worden afgelezen uit het cv of de referenties van de sollicitant. De zachte vaardigheden daarentegen kunnen door de sollicitant worden opgegeven, maar tegenwoordig moeten zij vaak in bepaalde sollicitatieprocedures het bewijs leveren. Het klassieke sollicitatiegesprek wordt vaak aangevuld met het assessment center. Hier zitten sollicitanten een hele dag bij elkaar en moeten ze met groepsopdrachten bewijzen hoe sociaal, teamgericht, veerkrachtig of creatief ze zijn.

Stages zijn ook een goede manier om de persoon achter de mogelijke toekomstige werknemer of stagiair te leren kennen en om te beoordelen hoe goed hij of zij in het bedrijf en bij toekomstige collega’s zou passen. Het vermogen om te leren is ook een van de sleutelcompetenties. Een sleutelwoord voor sociale vaardigheid is ook emotionele intelligentie, die een positieve invloed kan hebben op sociale interactie en het werken in een team. Het maakt de communicatie met klanten vaak ook een stuk efficiënter.