Wat is Cloud Security Posture Management (CSPM)?

Cloud Security Posture Management beschrijft een procedure om alle processen die via de cloud lopen te beveiligen. Het gaat bijvoorbeeld om SaaS-applicaties, maar ook om IaaS- en PaaS-oplossingen. De noodzaak hiervan wordt vaak onderschat.

Een Cloud Security Posture Management (CSPM) zou moeten bestaan in elk bedrijf en in alle organisaties die met cloudoplossingen werken. Dit is echter vaak niet het geval. Vaak weten de verantwoordelijken niet eens wat dit eigenlijk betekent. CSPM is de automatisering van veiligheidsmaatregelen voor de omgang met de cloud via een speciaal instrument. Dit betreft alle oplossingen rond Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS).

Dit zijn de voordelen van Cloud Security Posture Management

CSPM biedt drie belangrijke voordelen: Ten eerste, het voorkomt blootstelling van gegevens. Het voor beveiligingsautomatisering gebruikte instrument voorkomt verkeerde configuratie van de cloud waardoor gevoelige informatie wordt blootgesteld aan onbevoegden. Ten tweede voorkomt het CSPM ook (onbedoelde) inbreuken op de nalevingsrichtsnoeren. Dit betreft bijvoorbeeld de locaties van gegevensopslag. Ten derde maakt Cloud Security Posture Management complexe beveiligingscontrole mogelijk op elk niveau van de gebruikte hardware- en softwareoplossingen. Hoewel de CSPM-tool een startinvestering vergt, besparen bedrijven die er gebruik van maken vrijwel altijd tijd en geld, zowel op de middellange als op de lange termijn.

Hoe Cloud Security Posture Management

De CSPM werkt volgens de volgende stappen:

  • 1. Definitie van het veiligheidsplan (“Security Posture”): vaak beschikken de leveranciers van de CSPM-tools over sjablonen die voor dit doel kunnen worden gebruikt.
  • 2. Selectie van een geschikte tool voor het eigen bedrijf.
  • 3. Integratie van de tool in de eigen cloud- en bedrijfs-IT-infrastructuur.
  • 4. Activering van de afzonderlijke functies. Klassiek zijn dit onder meer het identificeren en corrigeren van mismatches, het voorkomen van kwetsbaarheden in toepassingen, rapporten over inbreuken op de compliance en het opstellen van een gegevensbeschermingsbeleid.

Afhankelijk van het CSPM-hulpmiddel kunnen er nog andere functies of stappen zijn. In sommige gevallen maakt het bijvoorbeeld deel uit van een groter gegevensbeschermingsplatform, wat leidt tot speciale kenmerken. Vaak bieden de aanbieders ook branchespecifieke speciale functies aan.