Met deze keurmerken voor webwinkels doet u het goed

Online shoppers hechten veel waarde aan keurmerken, vooral voor minder bekende winkels. Maar welke keurmerken kennen klanten echt en welke vertrouwen ze? Elaboratum ondervroeg 1.000 online klanten om dit uit te zoeken.

Een toenemend aantal stationaire retailers vertrouwt op online verkoop. De verscheidenheid aan aanbieders brengt de klanten ertoe te vertrouwen op selectiecriteria zoals kwaliteitszegels om bij gereputeerde aanbieders te kopen. "Vooral bij minder bekende merken of winkels waarmee klanten nog geen eigen ervaring hebben, wordt deze beoordeling grotendeels gemaakt op basis van bestaande vertrouwenwekkende maatregelen zoals keurmerken", legt Martin Rothhaar, Managing Partner bij Elaboratum, uit. Maar omdat het aantal verschillende keurmerken en aanbieders voortdurend toeneemt, is het voor zowel klanten als detailhandelaren moeilijk om hun weg te vinden.

Uit de studie "Shopsiegel-Monitor 2015: Gütesiegel in deutschen Onlineshops - Bekanntheit, Vertrauen und Benchmarking" blijkt dat keurmerken tijdens het hele aankoopproces - zowel tijdens het zoeken, de productinformatie als bij het vergelijken en evalueren - van groot belang zijn voor klanten. Goedkeuringszegels zijn echter het belangrijkst bij het sluiten van een koop. Zo zoekt 42 procent van de klanten specifiek naar hen. 63 procent voelt zich zekerder bij een aankoop met een keurmerk en twee derde van de klanten voelt zich gesterkt door extra klantenbeoordelingen. Duitse online shoppers zijn gemiddeld met 4,5 cachetten vertrouwd, en voor een kwart van hen neemt de waarschijnlijkheid om bij een online winkel met een cachet te kopen aanzienlijk toe.

Bekende cachetten

Het Duitse cachetlandschap is verdeeld in een paar zeer bekende cachetten en andere die niet meer dan nicherelevantie hebben. De duidelijke topgroep wordt gevormd door "[email protected] shopping", "Service Tested" en "Trusted Shops", waarbij de laatste volgens Rothhaar het enige cachet is "dat een leidende positie buiten e-commerce weet te bereiken zonder een reeds gevestigd merk op de achtergrond".

De resultaten van de Shopsiegel-Monitor laten zien dat het gebruik van verschillende cachetten het vertrouwen in de online winkel vergroot. De toename van het vertrouwen voor elk bijkomend cachet neemt echter af. Bovendien is er een nauwe correlatie tussen bekendheid, betrouwbaarheid en aankoopkans van de cachets.

Naar de studie

De studie "Shopsiegel-Monitor 2015: Gütesiegel in deutschen Onlineshops - Bekanntheit, Vertrauen und Benchmarking" (Shop Seal Monitor 2015: Cachets in Duitse onlineshops - Bekendheid, Vertrouwen en Benchmarking) werd uitgevoerd door het in München gevestigde e-commerce- en cross-channeladviesbureau Elaboratum. Daartoe werden 1.000 online shoppers uit Duitsland gevraagd naar hun beoordeling van 17 kwaliteitskeurmerken.