Zeven tips voor een beter B2B-platform

Slechts één procent van de B2B-omzet in Duitsland wordt online gegenereerd. Maar experts zijn er zeker van: wat nu al aan de orde van de dag is in B2C-commerce, zal ook steeds vaker voorkomen in B2B.

B2B e-commerce heeft een enorm verkooppotentieel en is een van de trendthema’s van 2015. Ook bedrijven uit de B2B-sector beseffen steeds meer dat het online kanaal existentieel is voor hun voortdurende succes en veel te lang is verwaarloosd. Onder het motto “E-commerce? Dat hebben we niet nodig!”, zijn het niet alleen kleine en middelgrote B2B-bedrijven die het thema webwinkels al lang geen plaats meer hebben gegeven op hun to-do-lijsten. Als gevolg daarvan staan steeds meer bedrijven onder druk – en van verschillende kanten. Want niet alleen de klant vraagt om een tijdig online platform, ook de fabrikant met zijn directe verkoop en de B2C-retailer nemen steeds meer marktaandeel af van de groothandel.

Om B2B-bedrijven op te pikken en mee te krijgen op de steeds snellere “e-commerce-trein”, wijdt Internet World op het Internet World Congress een apart panel aan B2B e-commerce. Hier geven vertegenwoordigers van gerenommeerde B2B-bedrijven inzicht in hun succesvolle online projecten.

Om van uw B2B-platform een succes te maken, geeft de vakbeurs Internet World vooraf zeven tips voor een succesvolle start in de online wereld:

  • 1. Voldoe aan de verwachtingen van uw klanten: B2B-beslissers zijn individuele en online-ervaren gebruikers! En net als veel andere mensen zijn zij in hun privéleven vaak verwoed online shoppers. Daarom worden hun verwachtingen bepaald door B2C- en overeenkomstige veilingplatforms.
  • 2. Zet in op gebruiksvriendelijkheid: Zoeken, filteren, beoordelen, aanbevelen, vergelijken – deze B2C-functies zijn ook een absolute must-have in B2B-shops.
  • 3. Online First – ook in B2B: De goede oude catalogus is nog steeds welkom, maar verliest aan belang. Als basis voor het online platform heeft het in ieder geval allang zijn langste tijd gehad.
  • 4. Maak uw winkel geschikt voor mobiel: B2B-klanten willen ook bestellen waar ze lopen en staan – en waar de behoefte uiteindelijk ontstaat: Op de bouwplaats, in het magazijn of in de productie.
  • 5. Gebruik intelligente workflows: Ondersteun B2B inkoopprocessen met intelligente online workflows, zoals bestellen en vrijgeven, budgetten en kostenplaatsen, etiketten afdrukken en scannen. Diese kleinen Helferlein erleichtern die Arbeit – Ihnen und Ihren Kunden.
  • 6. Haben Sie keine Angst vor Google: Gerade B2B-Online-Plattformen sollten sich Google nicht verschließen. Damit Sie mehr Reichweite erzielen können, muss der Suchmaschinengigant die Möglichkeit zur Indexierung des Angebots haben.
  • 7. Entwickeln Sie neue Key-Accounts: Optimieren Sie Ihren B2B-Online-Shop auch für Neukunden und Spontanbeschaffer, indem Sie weiterführende Procurement-Lösungen integrieren.

Ergänzendes zum Thema

Informationen zur Internet World 2015

  • Wann? 24. – 25. März 2015
  • Wo? Messe München
  • Wer? 350 nationale und internationale Aussteller und Sponsoren, 14.000 Fachbesucher werden erwartet
  • Was? ECommerce, Customer Centricity, Cross-Channel, Smart Data, Online Marketing, Social Media, Logistik, Software, E-Payment, Usability und ein Kongress mit dem Thema „Die Zukunft des E-Commerce“
  • Kosten? Nach Vorabregistrierung kostenlos

* Weitere Informationen finden Sie hier