Elektronische betaalsystemen nemen het op tegen contant geld

De algemene opmars van de elektronische handel en de vindingrijkheid van alternatieve betaalsystemen zullen het contante geld geleidelijk doen wegkwijnen. Dat is de conclusie van de management consultants van A.T. Kearney. Dit heeft gevolgen voor webwinkels, betalingsproviders en banken.

Cash is vrijheid – deze uitspraak wordt de laatste tijd steeds vaker gehoord en gelezen. De achtergrond hiervan is de onevenwichtigheid in de financiële sector, waardoor steeds meer mensen zich realiseren dat eenheden elektronisch geld op een rekening in geval van twijfel niet meer zijn dan vorderingen die aan een wanbetalingsrisico onderhevig kunnen zijn. Onlangs nog hebben rekeninghouders in Cyprus dit ondervonden. Pogingen zoals in Zweden om een verbod op contant geld af te dwingen gaan ook in die richting.

De analyse

Niettemin: “Het aandeel van cashloze betalingstransacties neemt dramatisch toe”, zegt het managementadviesbureau A.T. Kearney. Volgens hun inschatting zal de veelheid van verschillende betaalmethoden nog voor grote uitdagingen zorgen.

“Voorspellingen zijn moeilijk, vooral wanneer zij de toekomst betreffen” – dit citaat, dat aan verschillende beroemdheden tegelijk wordt toegeschreven, is ook in dit geval van toepassing. Volgens de studie van A.T. Kearney zal het aantal cashloze betalingstransacties in de 27 staten van de Europese Unie hoe dan ook toenemen van momenteel meer dan 90 miljard tot meer dan 175 miljard transacties tegen 2020, wat overeenkomt met een groei van acht procent per jaar. Ter vergelijking: in de jaren daarvoor groeide de markt met slechts vijf procent per jaar.

Cash Adé

“De magere jaren zijn voorbij,” zegt auteur van de studie Andreas Pratz, een partner bij A.T. Kearney. “De belangrijkste aanjager van de groei komt van e-commerce: steeds meer mensen doen boodschappen op internet, en dat werkt natuurlijk zelden met contant geld.” Daarnaast verwacht A.T. Kearney een grote groei op het gebied van alternatieve betalingsmodellen. In de regel kunnen op dit gebied hogere marges worden behaald dan de afgelopen tijd bij het traditionele betalingsverkeer het geval is geweest, mede gelet op de regelgevingskadervoorwaarden.” Alternatieve betaalmethoden zoals PayPal, Giropay of Sofortüberweisung zullen daarom van steeds groter belang worden voor e-commerce providers.

Volgens de managementconsultants wordt ongeveer een derde van alle 280 miljard cashloze betalingen wereldwijd momenteel in Europa verricht. Voor de individuele burger betekent dit: van de gemiddeld ongeveer 800 betalingstransacties per hoofd van de bevolking per jaar, worden er momenteel nog 600 in contanten betaald, d.w.z. 75 procent. Volgens de studie zal het aandeel van contante betalingen tegen 2020 dalen tot 60 procent en zal het aandeel van cashloze betalingen dienovereenkomstig stijgen.

Aanvullende informatie over het onderwerp

Basis van de analyse

De beoordeling van de managementconsultants van A.T. Kearney is gebaseerd op een enquête onder ongeveer 50 deskundigen op het gebied van betalingstransacties en besluitvormers in bedrijven uit deze sector.

Daarnaast heeft A.T. Kearney zich gebaseerd op betalingsbenchmarking en “ervaring met meer dan 100 betalingsprojecten in EMEA in de afgelopen jaren”.

Profiteurs

Banken, telecommunicatieaanbieders, handelaren en nieuwe aanbieders die actief zijn op het gebied van cashloze betalingen in Europa zullen hiervan profiteren, vat A.T.Kearney samen. Volgens de studie zullen hun inkomsten in dit segment bijna verdubbelen van ongeveer 37 miljard euro in 2010 tot 65 miljard euro in 2020. Toegegeven, de prijsdruk blijft hoog, mede gezien de regelgevende randvoorwaarden. Innovatieve betaalmethoden op het internet of via de smartphone (“e- en m-handel”) bieden echter tegelijkertijd nieuwe inkomstenmogelijkheden. De auteurs van de studie verwachten dat tegen 2020 tot een derde van de inkomsten zal worden gegenereerd door aanbieders van alternatieve methoden, hoewel zij tegen die tijd waarschijnlijk slechts een vijfde van alle betalingen voor hun rekening zullen nemen. Voorbeelden zijn elektronische portemonnees (portefeuilles) of mobiele oplossingen voor smartphones. □