E-mail (elektronische post)

Kort voor eLEKTRONISCHE mail, e-mail (of e-mail) wordt gedefinieerd als de verzending van berichten via communicatienetwerken. Meestal zijn de berichten notities die vanaf het toetsenbord worden ingevoerd of elektronische bestanden die op schijf zijn opgeslagen. De meeste mainframes, minicomputers en computernetwerken hebben een e-mailsysteem.

Sommige elektronische postsystemen zijn beperkt tot één computersysteem of netwerk, maar andere hebben gateways naar andere computersystemen, waardoor gebruikers overal ter wereld elektronische post kunnen verzenden. Bedrijven die volledig geautomatiseerd zijn, maken veel gebruik van e-mail omdat het snel, flexibel en betrouwbaar is.

Aanbevolen literatuur: de webmaildefinitie van Kompoos.

Typische componenten van een e-mailsysteem

De meeste e-mailsystemen bevatten een rudimentaire teksteditor voor het opstellen van berichten, maar bij veel e-mailsystemen kunt u uw berichten bewerken met elke gewenste editor. Sommige systemen bieden ook basisopmaak, inclusief vet, cursief, lettertypekleur en HTML. U kunt het programma gebruiken om het bericht naar een ontvanger te sturen door het adres van de ontvanger op te geven. U kunt hetzelfde bericht ook naar meerdere gebruikers tegelijk sturen. Dit wordt uitzending genoemd.

Verzonden berichten worden opgeslagen in elektronische mailboxen totdat de ontvanger ze ophaalt. Om te zien of u post heeft, kan het zijn dat u uw elektronische postbus regelmatig moet controleren, hoewel veel systemen u waarschuwen wanneer er post wordt ontvangen. Nadat u uw e-mail heeft gelezen, kunt u deze in een tekstbestand opslaan, doorsturen naar andere gebruikers of verwijderen. Kopieën van memo’s kunnen op een printer worden afgedrukt als u een papieren kopie wilt.

E-mail verstrekt door online services en internetproviders

Alle onlinediensten en internetproviders (ISP’s) bieden e-mail, en de meeste ondersteunen ook gateways zodat u e-mail kunt uitwisselen met gebruikers van andere systemen. Gewoonlijk duurt het maar een paar seconden of minuten voordat e-mail op zijn bestemming aankomt. Dit is een bijzonder effectieve manier om met een groep te communiceren, omdat u in één keer een bericht of document naar iedereen in de groep kunt sturen.

Hoewel verschillende e-mailsystemen verschillende formaten gebruiken, zijn er enkele opkomende standaarden die het voor gebruikers op alle systemen mogelijk maken om berichten uit te wisselen. In de pc-wereld is MAPI een belangrijke e-mailstandaard. De CCITT-standaardorganisatie heeft de X.400-standaard ontwikkeld, die probeert een universele manier te bieden om berichten te adresseren.

Tot op heden is de de facto adresstandaard echter degene die door het internetsysteem wordt gebruikt, aangezien bijna alle e-mailsystemen een internetgateway hebben.

Aanbevolen literatuur: De spamdefinitie van Kompoos.