Trend naar afstemming tussen bedrijf en IT verandert eisen van klanten

Hoe nauwer de bedrijfs-IT is verbonden met de bedrijfsstrategie, hoe succesvoller het bedrijf is. Uit een studie van het consultancybedrijf Deloitte blijkt dat CIO’s steeds meer inzicht krijgen in hun rol. Ook IT-resellers moeten zich hiermee bezighouden, want het vraaggedrag verandert.

Het betrekken van de bedrijfsafdeling en het management bij IT-processen, in combinatie met de invloed van de IT-baas op de bedrijfsstrategie, kan een beslissende invloed hebben op de concurrentiesituatie. Volgens een wereldwijde studie van managementconsultants Deloitte is 44 procent ervan overtuigd dat een dergelijke strategie hen betere prestaties oplevert dan hun concurrenten. Slechts negen procent ondervond geen verbeteringen ten opzichte van hun concurrenten.

Business-IT alignment wordt belangrijker

De CIO vindt beetje bij beetje zijn weg naar het topmanagement en volgens Deloitte zijn managementvertegenwoordigers steeds meer overtuigd van de relevantie van business-IT alignment. Sommige ondernemingen hebben bijvoorbeeld voormalige IT-beveiligingsfunctionarissen vervangen door een informatiebeveiligingsfunctionaris. Hierdoor heeft de laatste een betekenis gekregen die verder reikt dan de IT-afdeling, aldus Deloitte. Deze ontwikkeling is echter traag op gang gekomen: In ongeveer de helft van de bedrijven laat de verandering in dit opzicht nog op zich wachten.

“Nu de meeste bedrijven de gevolgen van hun ad hoc kostenbesparingen als gevolg van de crisis te boven zijn gekomen, zijn de activiteiten weer steeds meer gericht op de integratie van IT en business. Uit ons onderzoek blijkt dat de functie van IT voor het algehele succes van de onderneming over de hele linie wordt erkend – maar de snelheid waarmee deze erkenning in concrete structurele processen wordt geïmplementeerd, varieert sterk”, aldus Peter Ratzer, Partner Business IT Strategy bij Deloitte.

De meeste respondenten zijn zich ervan bewust dat business cases kunnen worden gebruikt om de potentiële waardebijdrage van IT te voorspellen. In een kwart van de ondernemingen is er al een hoge mate van formalisering. Anderzijds is er blijkbaar nog een achterstand in te lopen bij het kwantificeren van de huidige waardebijdrage, alsook bij de rapportage over IT-prestaties of het gebruik van beste praktijken. Een doelgerichte kostendekking van de IT-afdeling is in ontwikkeling.

“Opmerkelijke ontwikkeling” in outsourcing

De vraag naar externe diensten is onderhevig aan een fundamentele strategische verandering. Hier ziet Peter Ratzer een “opmerkelijke ontwikkeling”. Waren de activiteiten tot voor kort vooral gericht op kostenbesparing, nu wordt het zoeken naar bijzondere know-how of talent steeds belangrijker. En ook hier geldt: hoe dichter IT en business binnen de onderneming zijn geïntegreerd en hoe rijper de overeenkomstige vraagprocessen zijn, des te succesvoller is outsourcing. Als bijvoorbeeld service level agreements door beide partijen gezamenlijk worden vastgesteld, is de klant uiteindelijk meer tevreden.