Dead Space 4 in productie: zal geïnspireerd zijn op Resident Evil

EA wil met Dead Space 4 het voorbeeld van Capcom volgen en het succes van de Resident Evil-remakes evenaren: geruchten suggereren dat het al in ontwikkeling is

EA heeft zich nog niet uitgesproken en zal dat waarschijnlijk ook niet lang meer doen, maar het nieuws is het resultaat van een kruisbestuiving van verschillende geloofwaardige bronnen: Dead Space 4 is naar verluidt in ontwikkeling, en tegelijkertijd werken ontwikkelaars Motive naar verluidt aan een remake van de originele titel.

De geruchten zijn spannend, en om teleurstelling te voorkomen moeten ze niet alleen met de tang, maar ook met fluwelen handschoenen worden aangepakt. De mannen van Motive Studios laten zich voor hun remake blijkbaar inspireren door het werk van Capcom, die duidelijk hebben gemaakt dat ze weten wat ze doen met remakes van Resident Evil 2 en Resident Evil 3. Bij de Dead Space 4-remake zou het dus gaan om het op peil brengen van de grafische engine, maar ook om het selecteren van de aspecten die de spelervaring bepalen, het pushen van de aspecten die het populairst zijn bij de fans en het bijstellen of direct verwijderen van de aspecten die minder goed werkten.

EA laat zich inspireren door Capcoms remakes

Om een geloofwaardig idee te krijgen van het werk dat Motive van plan is te doen aan de Dead Space 4-remake, zeggen insiders, moet je Resident Evil 3, dat vorig jaar uitkwam, als referentie nemen. Capcom schrapte de elementen die in de loop der jaren het minst hadden gewerkt, waaronder inhoud, personages en spelmodi, terwijl het in plaats daarvan hard werkte aan de historisch meest populaire elementen, probeerde deze te verbeteren en in het hart van de economie van het spel te plaatsen.

In Resident Evil pre 2000 leken de laatste twee gevechten met Nemesis bijvoorbeeld te veel op de vorige, waardoor ze “persoonlijkheid” misten en over het algemeen te weinig uitdagend bleken voor een tegenstander die vreselijk en bedreigend had moeten zijn.

Met de titel van vorig jaar liet Capcom zien ook op dit aspect te hebben ingegrepen, en zei tussen de regels door te hebben geanalyseerd en begrepen wat de kritieke punten waren en welke aspecten verbeterd moesten worden, waaronder juist de eindgevechten, die veel epischer en gedenkwaardiger zijn gemaakt. De remake van Dead Space zou dezelfde weg kunnen en moeten volgen, door in te grijpen – en dat is waar verschillende fans van de serie om vragen – in de beslissende gevechten die uitdagender zouden worden.

Weinig aanwijzingen over mogelijke releasedatum

Hoewel Dead Space 3 nogal ver is afgedwaald van het oorspronkelijke concept, een singleplayer survival horror, is het succes van de Resident Evil en Village remakes niet onopgemerkt gebleven bij de mannen van EA.

Hoewel er nog steeds weinig materiaal is om over te speculeren wanneer de Dead Space remake zal debuteren. Het is nog veel te vroeg. Maar we twijfelen er niet aan dat er spoedig meer nieuws zal komen.