Wat zijn gadgets?

Het Engelse woord gadget heeft meerdere betekenissen. Het kan “gadget” betekenen, maar ook “snuisterij” of “technisch snufje”. Het wordt meestal gebruikt om een technisch product te beschrijven met voorheen onbekende functies of ontwerpen.

In Engeland werd het woord onder andere gebruikt voor voorwerpen waarvoor de spreker geen passender woord kon bedenken, vergelijkbaar met het Duitse “Dingsbums” of “Dingens”. Het wordt ook gebruikt in de zeevaart voor de uitrusting van zeelui. Tegenwoordig worden met gadgets meestal kleine en handige dingen bedoeld, die gemakkelijk te vervoeren zijn en een zekere funfactor bieden. Het gaat hier om gelijke delen nuttige functionaliteit en een zekere speelsheid.

Voorbeelden van apparaten die doorgaans gadgets worden genoemd, zijn smartphones, tablets, netbooks, mp3-spelers, digitale camera’s, spelconsoles of zelfs de beroemde Rubik’s kubus. Het hoeft echter niet altijd nuttige technologie te zijn. Een koffiekopjeswarmer met een USB-aansluiting of een puntenslijper op zonne-energie worden bijvoorbeeld ook als gadgets beschouwd. Een klein programma dat permanent de weersvoorspelling van een plaats op het bureaublad weergeeft, kan ook een gadget worden genoemd.

De ontwikkeling van gadgets

Het principe van een gadget werd vooral bekend door stripverhalen (“Inspector Gadget”), tv-series, actie- en spionagefilms. De kleine handige hulpjes die bijvoorbeeld James Bond in elke film van zijn collega Q krijgt en die hem dan vaak in noodsituaties het leven redden, zijn een goed voorbeeld van gadgets. Publicaties voor kinderen en jongeren zoals “Yps” en “Mickey Mouse” worden gedeeltelijk of regelmatig met gadgets geleverd.

In de tussentijd heeft zich rond gadgets een ware industrie gevormd. Naast bekende bedrijven als Sony of Apple investeren ook veel kleinere en onbekende bedrijven op dit gebied. Bovenal betreden veel Chinese bedrijven de markt met hun “China Gadgets”. Zij verkopen deze soms via eBay of verzenden ze vaak tegen spotprijzen rechtstreeks vanuit hun land van herkomst naar de consument zonder tussenpersonen, waarbij de consument vaak rekening moet houden met een verzendtijd die kan oplopen tot enkele weken.

In de softwaresector werden bedieningselementen zoals knoppen, invoervelden en dergelijke vroeger gadgets genoemd. Tegenwoordig is de term widget (een verzonnen woord van window en gadget) echter ingeburgerd.

Tijdschriften, magazines, blogs & co.

Met de toenemende populariteit van gadgets zijn er ook talloze platforms ontstaan die uitgebreid of zelfs uitsluitend aan het onderwerp zijn gewijd. U vindt ook regelmatig artikelen over technologische snufjes op IT-BUSINESS.de.