Hoe oproepen blokkeren per netnummer

Met behulp van smartphone-functies of ad-hoc apps kunt u oproepen van specifieke nummers blokkeren. Zo doet u dat

Ongewenste oproepen zijn een probleem dat nooit verdwijnt, voornamelijk om twee redenen: de oproepen komen van verschillende nummers of, nog erger, zijn geautomatiseerd (zogenaamde robocalls). Het blokkeren van alle ongewenste oproepen is dan ook de droom van veel smartphonegebruikers. Zowel Android als iOS.

Maar hoe doe je dat? Er zijn veel opties beschikbaar, maar zonder een specifieke app die speciaal is ontworpen om ongewenste oproepen te blokkeren, is er niet veel wat we kunnen doen, zowel op Android als iOS. Het is met name zeer moeilijk om alle oproepen vanuit een bepaald netnummer te blokkeren. Toch zou het nuttig zijn dit te doen, gezien de cyclische terugkeer van oude oplichtingspraktijken zoals oproepen uit Tunesië, Kosovo en andere vreemde landen. Telefoontjes die nooit met een telefoontje mogen worden beantwoord, anders worden ons zeer hoge kosten in rekening gebracht en heel vaak ook abonnementen op betaalde premium-diensten waar we nooit om hebben gevraagd. Hier leest u hoe u oproepen van één ongewenst nummer kunt blokkeren, en hoe u alle oproepen van een kengetal kunt blokkeren.

Ontdek direct op deze sites welke internetprovider thuis het blokkeren van oproepen toestaat.

Hoe blokkeer ik oproepen van één nummer

Als de vervelende oproepen altijd van hetzelfde nummer komen, of van een paar nummers die altijd hetzelfde zijn, dan hebben we paradoxaal genoeg geluk, want we kunnen ze vrij eenvoudig blokkeren zonder apps van derden te installeren. Zowel Android als iOS beschikken over specifieke functies om dit te doen. Op Android moeten we het nummer dat ons belt zoeken in de lijst van ontvangen oproepen, erop tikken en dan op het menu met de drie stippen in de rechterbovenhoek tikken. Op iOS, moeten we de dialer openen en dan naar “Recents” gaan en op de “i” tikken naast het nummer dat we willen blokkeren. Selecteer dan “Blokkeer contact”. Als er maar een paar vervelende nummers zijn, kunnen we ons er in een paar minuten van ontdoen op zowel Android als iOS.

Hoe blokkeer je alle oproepen die afkomstig zijn van een prefix

Het is anders als de oproepen gerobotiseerd zijn: meestal verandert het nummer namelijk steeds en is het dus onmogelijk (en nutteloos) om deze oproepen te blokkeren met de zojuist beschreven procedure. Wat meestal niet verandert is het kengetal: alle spamoproepen komen van nummers met hetzelfde kengetal, meestal buitenlandse. In dat geval moet je een app van derden downloaden en installeren die alle nummers met een voorvoegsel naar keuze kan filteren.

De populairste app ter wereld om dit te doen is TrueCaller, deze is beschikbaar voor zowel iOS als Android en heeft maar één groot minpunt (en daar kan het niet aan liggen): als je hem gebruikt om nummers met een bepaald voorvoegsel uit te filteren, dan worden ook legitieme oproepen van een nummer met dat voorvoegsel geblokkeerd. Aangezien het gaat om buitenlandse voorvoegsels, en bovendien om landen waarmee de Italianen weinig betrekkingen onderhouden, is dit meestal geen groot probleem. Maar het moet nog steeds worden overwogen voordat u prefixblokkering op Android of iOS activeert met een app.