Motivatiemoordenaar ongepaste managementstijl

Volgens een studie van de Haufe Group komt één op de drie werknemers in opstand tegen zijn baas. En dit is lang niet alleen in de “stille kamer”. Maar welk leiderschapsmodel is up to date?

“Doe wat ik je zeg en dat is dat!” Supervisors die volgens dit model handelen moeten zich van één ding bewust zijn: zij bevorderen de ontevredenheid in hun teams. Volgens een onderzoek van de Haufe Groep, waarbij 400 managers en 800 werknemers in Duitse bedrijven informatie verstrekten, is 20 procent van de werknemers ontevreden over de leiderschapsstijl die zij hanteren. 63 procent van hen wordt vanuit hun perspectief op een klassiek hiërarchische manier geleid. Zij voelen zich gevangen in starre top-down hiërarchieën met weinig manoeuvreerruimte. “Een verband tussen de tevredenheid van werknemers en de manier waarop ze worden geleid ligt dus voor de hand,” zegt Bernhard Münster, Senior Product Manager bij Haufe en initiatiefnemer van de studie. “Over het algemeen missen ontevreden werknemers echter vooral één ding: erkenning voor hun prestaties.”

Wat ook demotiveert

Een gebrek aan lof wordt door 58 procent van de werknemers genoemd als de belangrijkste reden voor hun ontevredenheid, gevolgd door het gevoel zich niet te kunnen ontwikkelen (50 procent). Met 57 procent is dit laatste vooral het geval bij werknemers in sterke hiërarchieën. Maar ook de algemene werksituatie kan leiden tot ontevredenheid bij de werknemers. De belangrijkste redenen zijn het gedrag van het leiderschap (36 procent), een bedrijfscultuur die als negatief wordt ervaren (34 procent) en te weinig veeleisend werk (29 procent).

Het gevolg: 31 procent van de werknemers negeert wel eens de beslissing van hun directe leidinggevende. Dit gebeurt om langdurige coördinatieprocessen te vermijden of vanwege de veronderstelling dat zij de markt- en klanteneisen beter kennen.

Aanvullende informatie over het onderwerp

De belangrijkste hulpbron

Volgens de studie van Haufe is 42 procent van de werknemers van mening dat een goede leiderschapsstijl van de leidinggevende hun betrokkenheid vergroot. “De studie toont duidelijk aan: soft skills worden nog steeds onderschat bij managers,” Bernhard Münster, Senior Product Manager bij Haufe en initiatiefnemer van de studie. “In het tijdperk van kenniswerk zijn werknemers de belangrijkste bron voor bedrijfssucces – en moeten dienovereenkomstig op een waarderende en individuele manier worden gemanaged.”

Het goede nieuws

Tweederde van de managers en de helft van de werknemers is tevreden over de managementstijl van hun directe leidinggevende. Maar hoe wordt leiderschap in dit land uitgeoefend – meer autoritair of laissez-faire? De meningen van bazen en werknemers lopen hierover uiteen.

Weliswaar omschrijft 33 procent van de managers de samenwerking van hun werknemers als “wendbare netwerken” die zich naar behoefte organiseren in wisselende projectgroepen, maar slechts een vijfde van de werknemers denkt er zo over. 41 procent ervaart een klassieke hiërarchische top-down structuur. Welk leiderschapsmodel voor toekomstig zakelijk succes zal zorgen, moet echter volgens de meeste respondenten op basis van de situatie worden bepaald. Slechts ongeveer tien procent gelooft echter dat het klassieke hiërarchische model een toekomst heeft.