De grootste uitdagingen op het gebied van netwerkbeveiliging

Inbreuken op de beveiliging van thuiskantoren en ransomware-aanvallen: dat zijn volgens Barracuda de problemen waar bedrijven mee kampen op het gebied van netwerkbeveiliging. SD-WAN en SASE moeten uitkomst bieden.

81 procent van de bedrijven wereldwijd werd vorig jaar het slachtoffer van een beveiligingslek. In de DACH-regio registreerde 69 procent ten minste één ransomware-aanval. De netwerkspecialist Barracuda kwam tot deze en andere resultaten in zijn studie “The State of Network Security in 2021”.

Als onderdeel van het onderzoek heeft de fabrikant wereldwijd 750 IT-besluitvormers ondervraagd die verantwoordelijk zijn voor netwerken, de publieke cloud en beveiliging in hun bedrijf.

Beveiligingsrisico’s in het thuiskantoor

Bedrijven met werknemers die voornamelijk thuis werken, hadden volgens Barracuda een aanzienlijk hoger percentage inbreuken op de netwerkbeveiliging (85%) dan bedrijven met werknemers die overwegend op kantoor werken (65%). Zowel wereldwijd als in de DACH-regio werkt gemiddeld slechts 14 procent van de werknemers in elk van de onderzochte bedrijven de hele tijd op kantoor.

97 procent van de respondenten met apparaten van het bedrijf deelt de internetverbinding thuis met andere leden van het huishouden, wat een hoger veiligheidsrisico met zich meebrengt.

Netwerkbeveiligingstechnologieën

Omwille van deze uitdagingen investeren bedrijven in technologieën om de gebruikerservaring en de veiligheid te verbeteren. Volgens het onderzoek heeft 73 procent van de bedrijven met al hun applicaties in de publieke cloud al SD-WAN geïmplementeerd. Dit is twee keer zoveel als bedrijven met slechts een paar applicaties in de publieke cloud (37%).

68 procent van de bedrijven met alle applicaties in de publieke cloud heeft Zero Trust Network Access (ZTNA) geïmplementeerd. Daarentegen heeft slechts 38 procent van de bedrijven met slechts enkele applicaties in de publieke cloud dit gedaan.

Verder hebben de ondervraagde bedrijven gemiddeld 31 SaaS-applicaties geïmplementeerd en investeren ze steeds meer in Secure Access Service Edge (SASE).

Het volledige rapport van Barracuda is hier te vinden.