Waarom het belangrijk is om het besturingssysteem van uw pc en smartphone te updaten

Het updaten van uw besturingssysteem kan de veiligheid van uw apparaat verbeteren, nieuwe functies bieden en de prestaties verhogen

“Er is een nieuwe versie van het besturingssysteem beschikbaar, druk op ok om te updaten”. Dit is het typische bericht dat je ontvangt wanneer er een besturingssysteemupdate beschikbaar is voor je smartphone of computer, wat een paar minuten kan duren (zoals bij kleine updates) of zelfs een paar uur (bijvoorbeeld bij een upgrade van Windows 8 naar Windows 10).

Het is meestal een gedoe voor de gebruiker om het besturingssysteem te updaten: je verliest kostbare minuten die je zou kunnen gebruiken voor het spelen van games of het bijwerken van je Facebook-account. Maar dat is niet echt het geval. Het updaten van het besturingssysteem is erg belangrijk, zowel voor computers als smartphones. Als bedrijven bijvoorbeeld hun OS hadden geüpdatet, zouden ze niet zijn getroffen door de hackaanval van WannaCry en Petya, de twee ransomwares die meer dan 300.000 computers hebben getroffen.

Wanneer mensen nadenken over het updaten van het besturingssysteem, houden ze nooit rekening met de voordelen die de update kan opleveren. Het verbetert niet alleen de cyberbeveiliging van uw toestel door het te beschermen tegen aanvallen van hackers, maar maakt ook nieuwe functies en betere prestaties mogelijk. Hier zijn de redenen waarom u het besturingssysteem van uw computer en smartphone zou moeten upgraden.

Verbetert de computerveiligheid

Een verklaring vooraf alvorens uit te leggen hoe belangrijk het is om een up-to-date besturingssysteem te hebben: upgraden is geen verplichting, geen enkel softwarebedrijf zal u dwingen om te upgraden naar een nieuwe versie van het besturingssysteem, maar als u met de tijd mee wilt gaan is het sterk aan te raden om dit wel te doen.

De eerste reden waarom het belangrijk is om uw besturingssysteem te upgraden is computerveiligheid. Bij elke update herstelt het softwarebedrijf de bugs en leemten in de vorige versie: als een hacker het probleem ontdekt, kan hij het uitbuiten om een aanval uit te voeren. Het bijwerken van het besturingssysteem veroorzaakt deze problemen niet. Door het OS te updaten, wordt het apparaat onneembaar voor virussen en malware.

Introduceert nieuwe functies

Iedere keer dat softwarebedrijven een grote update uitbrengen (bijvoorbeeld Windows 10 Creators Update, Android Nougat of iOS 11), worden er nieuwe functies geïntroduceerd die in eerdere versies niet aanwezig waren. In de meeste gevallen gaat het om nieuwe programma’s of toepassingen die in het dagelijks leven zeer nuttig zijn en bepaalde handelingen kunnen vereenvoudigen.

Verbetert de prestaties

In de bedoelingen van softwarebedrijven moeten updates van het besturingssysteem ook de prestaties van het apparaat verbeteren. Heel vaak is dit niet het geval als gevolg van compatibiliteitsproblemen met smartphones en computers, dus u moet controleren of uw apparaat wordt ondersteund door de nieuwe update.

Updates verbeteren meestal de prestaties en verhelpen ook kleine bugs die computers en smartphones kunnen vertragen.