Besturingssysteem

Een besturingssysteem (OS) is een softwareprogramma dat dient als interface tussen andere applicaties en de hardware op een computer of mobiel apparaat. Desktopbesturingssystemen voeren basistaken uit, zoals het herkennen van invoer van een toetsenbord, het verzenden van uitvoer naar een weergavescherm, het beheren van bestanden en mappen op een opslagstation en het besturen van randapparatuur zoals printers. Besturingssystemen op grotere apparaten kunnen ook veel geavanceerde bewerkingen ondersteunen, waaronder multitasking, multi-user beheer, multiprocessing en multithreading.

Functies van een besturingssysteem

Hoewel sommige besturingssystemen unieke functies of ontwerpen bieden, hebben de meeste een consistente set functies als kern:

  • De gebruikersinterface, ofwel een grafische gebruikersinterface (GUI) of een opdrachtregelinterface (CLI), biedt gebruikers een manier om te communiceren met het besturingssysteem en bewerkingen uit te voeren buiten een applicatie. Het belangrijkste verschil tussen dit soort gebruikersinterfaces is dat een CLI een op tekst gebaseerde terminal gebruikt, terwijl een GUI een visueel bureaublad biedt met pictogrammen en virtuele knoppen.
  • Het softwareplatform is wat applicatieprogramma’s de basis geeft om te werken. In de meeste gevallen start en onderhoudt een besturingssysteem de applicaties, vergemakkelijkt het de invoer naar en de uitvoer van de hardware en beheert het de bronnen die worden gebruikt om de applicatie uit te voeren. Deze applicaties kunnen ook verzoeken sturen naar het besturingssysteem om specifieke taken uit te voeren met behulp van een applicatieprogramma-interface (API).
  • De kernel biedt beheer op basisniveau van de onderliggende hardware van een apparaat. Dit omvat de centrale verwerkingseenheid (CPU), geheugen, USB-poorten, grafische apparaten en opslagapparaten.

Desktopbesturingssystemen

De meeste apparaten worden geleverd met een besturingssysteem dat al is voorgeladen. Als zodanig is het besturingssysteem van een apparaat afhankelijk van de hardwarefabrikant. Een desktop- of laptopcomputer gebruikt doorgaans een van de volgende besturingssystemen:

  • Microsoft Windows vertegenwoordigt het grootste deel van de huidige besturingssystemen. Microsoft distribueert Windows over zijn assortiment Surface-apparaten en geeft de software ook licenties aan bijna alle pc-fabrikanten, waaronder Dell, HP, Lenovo, Asus en Acer.
  • macOS (voorheen Mac OS X) is het besturingssysteem exclusief voor Apple-apparaten. Beroemd om zijn gesloten architectuurontwerpen, heeft Apple macOS ontwikkeld om uitsluitend op zijn verzameling Mac-laptops en desktops te draaien.
  • Linux is een open source besturingssysteem dat vrijelijk wordt gedistribueerd voor een aantal hardwareplatforms. De Linux OS-familie is in de jaren negentig ontwikkeld als een afgeleide van het commerciële UNIX-besturingssysteem.

Mobiele besturingssystemen

De meeste mobiele apparaten, van smartphones tot tablets tot smartwatches, hebben speciale besturingssystemen die unieke functionaliteiten bieden. Omdat deze apparaten meestal kleiner zijn en beperkte bronnen bieden, geven de besturingssystemen prioriteit aan efficiëntie en reactievermogen. Populaire ontwikkelaars voor besturingssystemen voor mobiele apparaten zijn onder meer:

  • Apple, dat aparte besturingssystemen heeft ontwikkeld voor elk van zijn mobiele apparaten: iOS voor iPhone, iPadOS en watchOS. Naast macOS maken al deze besturingssystemen gebruik van iCloud om een ​​naadloze gebruikerservaring op alle apparaten te creëren.
  • Microsoft, dat ondersteuning voor tablets heeft opgenomen in de 2015-release van Windows 10.
  • Google, wiens Android-besturingssysteem de markt voor tablets en smartphones domineert. De Fire-tablets van Amazon gebruiken een aangepaste versie van de Android-software, Fire OS genaamd, die de meeste kernfuncties behoudt, maar een zwaardere focus heeft op Amazon-services zoals Prime Video, Amazon Music, Kindle en Audible.

Real-time besturingssystemen

Sommige besturingssystemen zijn ingebed in apparaten die een nichedoel dienen, zoals medische apparaten, geldautomaten en slimme apparaten voor thuisgebruik. Deze besturingssystemen worden real-time besturingssystemen (RTOS) genoemd omdat ze binnen een bepaalde tijd acties uitvoeren en gegevens verwerken zodra deze zijn ontvangen. Een RTOS is over het algemeen veel lichter dan een mobiel of desktopbesturingssysteem, dus het is ontwikkeld om een ​​beperkt aantal bewerkingen met hoge efficiëntie en betrouwbaarheid uit te voeren.