5 fouten die de batterij van je smartphone beschadigen

Om te voorkomen dat je de batterij van je smartphone verpest, stellen we vijf eenvoudige regels voor: van adaptieve helderheid tot oplaadcycli

Wanneer we een smartphone kopen, denken we ten onrechte dat de batterij jarenlang altijd dezelfde prestaties zal bieden . Maar dat is niet het geval. Lithium-ion batterijen, die in de meeste apparaten zitten die we dagelijks gebruiken, hebben een zeer specifieke levensduur: na de eerste 300-400 oplaadcycli beginnen ze aan efficiëntie in te boeten en begint hun “gezondheid” af te nemen.

Er is weinig voor nodig om te zien wanneer de batterij van een smartphone iets van zijn lading begint te verliezen: als we na één uur schermtijd al 40% minder autonomie hebben, dan is het tijd om hem te vervangen. En aangezien de meeste mobiele telefoons een geïntegreerde batterij in de smartphone hebben, moet het toestel worden vervangen als de batterij beschadigd is. Dus wat kun je doen om de aanschaf van een nieuwe telefoon zo lang mogelijk uit te stellen? Volg een paar eenvoudige regels om de levensduur van uw batterij te verlengen en de efficiëntie hoog te houden.

Wat is het geheugeneffect van batterijen

Om de batterij van uw smartphone zo goed mogelijk te gebruiken, moet u enkele kenmerken en functies ervan leren kennen. Bijvoorbeeld, het geheugeneffect. Iedereen die in het begin van de jaren 2000 mobiele telefoons gebruikte, weet dat de batterij moest worden ontladen tot het toestel was uitgeschakeld om te kunnen worden gekalibreerd. En dan weer opgeladen tot 100%. Bij lithiumbatterijen in smartphones is dat niet het geval.

Lithiumbatterijen hebben geen last van het geheugeneffect, d.w.z. dat ze niet tot 0% ontladen hoeven te worden. De juiste manier om een batterij op te laden is deze op het lichtnet aan te sluiten wanneer hij nog 20% capaciteit heeft en hem los te koppelen wanneer hij 80% heeft bereikt. Kortere en meer continue oplaadbeurten waarborgen de ‘gezondheid’ van de batterij.

Gebruik originele accessoires

Wat is de makkelijkste manier om de batterij van een smartphone te beschadigen? Het gebruik van kabels die niet origineel zijn, vooral wanneer het om een iPhone gaat. Originele smartphonekabels doorstaan speciale tests die de batterij van het toestel beschermen tegen stroompieken. Als u uw oplaadkabel verliest, koop dan een originele.

Waarschuw hoge temperaturen

Hoge temperaturen beschadigen lithiumbatterijen, waardoor de levensduur van de batterij zeer snel afneemt. Daarom raden wij aan uw smartphone op een koele plaats op te laden, vooral in de zomer. Pas ook op voor te krachtige laders: die oververhitten de batterij en veroorzaken onherstelbare schade.

Verminder de helderheid van het scherm

Naast goed op de fouten letten die u maakt bij het opladen van uw smartphone, moet u, om schade aan de batterij te voorkomen, ook de manier veranderen waarop u uw toestel gebruikt. Te beginnen met de onderdelen die de meeste batterij verbruiken, zoals het scherm. Een helder display is erg handig, vooral als u uw smartphone buitenshuis moet gebruiken, maar tegelijkertijd is het een probleem voor de levensduur van de batterij van de telefoon. Ons advies is om adaptieve helderheid in te stellen: dankzij de sensoren op het toestel past de smartphone zijn helderheid aan de omgeving aan.

Overbodige functies uitschakelen

Naast het scherm zijn er nog andere functies die de batterij van de smartphone leegtrekken: altijd ingeschakeld datanetwerk, GPS, Bluetooth, Wi-Fi. Als u thuis bent, heeft het geen zin om zowel LTE- als Wi-Fi-netwerken actief te houden: u kunt zelfs het eerste uitschakelen om energie te besparen. Als we geen Bluetooth hebben aangesloten op de draadloze headset, kunnen we deze ook deactiveren. En hetzelfde geldt voor GPS: als we het niet gebruiken, kunnen we het ook zonder. Het is allemaal een kwestie van het apparaat zo goed mogelijk te gebruiken.