Wat zijn auteursrechtelijke heffingen?

Auteursrechtelijke heffingen zijn forfaitaire betalingen die fabrikanten, importeurs of distributeurs voor bepaalde apparaten en media moeten betalen om auteursrechtelijke claims te regelen. In Duitsland verzorgt de ZPÜ de inzameling en herdistributie.

De auteurswet (UrhG) bepaalt in §§ 54 e.v. dat fabrikanten die opslagmedia of apparaten verspreiden waarmee elektronische of andere reproductie mogelijk is, een bepaalde vergoeding per apparaat of medium moeten betalen. Onder bepaalde omstandigheden kan dit ook gevolgen hebben voor importeurs en distributeurs. Dit feit is geenszins nieuw. Reeds in 1971 oordeelde het Bundesverfassungsgericht dat een forfaitaire heffing geoorloofd was voor blanco cassettes voor geluidsopnamen, die toen nog in gebruik waren.

Vandaag worden onder meer de volgende apparaten door de heffing getroffen:

  • reprografie-fähige Geräte wie Scanner, Drucker und Faxgeräte
  • PCs und Notebooks
  • Tablets
  • Smartphones
  • MP3-Player
  • Speichermedien wie CDs, DVDs, Festplatten, SD-Karten und USB-Sticks
  • Kopiergeräte

Die pauschalen Urheberrechtsabgaben dienen allerdings nur der Abgeltung von legalen Zugänglichmachungen und ebenfalls legalen, privaten Kopien. Raubkopien und der kommerzielle Handel damit werden damit nicht abgegolten.

Zuständigkeit in Deutschland

In Deutschland übernimmt die Zentralstelle für private Überspielungsrechte (ZPÜ), gegründet 1963, die Einforderung und Verteilung der Urheberrechtsabgaben. Sie ist ein Zusammenschluss mehrerer Verwertungsgesellschaften, darunter die GEMA, die VG Wort und die VG Bild-Kunst. De bedragen worden door de ZPÜ overgemaakt aan de respectieve verenigingen, die op hun beurt de verdeling onder hun leden verrichten.

Volgende verplichtingen van de aanbieders

Fabrikanten, importeurs en handelaren zijn niet alleen verplicht royalty’s te betalen, maar zijn ook onderworpen aan een verplichting tot informatieverstrekking, aanmelding en informatieverstrekking. De informatieplicht heeft betrekking op het type en het aantal eenheden van de in omloop gebrachte apparatuur en dragers. Alleen fabrikanten en importeurs moeten aan de verslagleggingsverplichting voldoen, en wel uiterlijk op de tiende dag van elke kalendermaand afzonderlijk. Een meldingsplicht bestaat voor alle handelaren die volgens de wet op de belasting over de toegevoegde waarde verplicht zijn rekeningen in te dienen. Zij moeten op de kwitanties informatie verstrekken over auteursrechtheffingen en de specifieke bedragen vermelden. Indien niet aan de informatie- en mededelingsplicht wordt voldaan, kan een vergoeding ten belope van het dubbele van het forfaitaire bedrag worden gevorderd.

In beginsel is de producent verplicht de auteursrechtelijke heffingen te betalen. In het geval van producenten uit het buitenland die zich niet aan de regels houden, moeten de importeurs of distributeurs ingrijpen. In het algemeen is het forfaitaire tarief echter slechts eenmaal verschuldigd in de gehele leveringsketen. Ondernemingen met hoge verkoopcijfers van een apparaat of medium kunnen zich aansluiten bij brancheorganisaties, die vaak een apart contract hebben met de maatschappijen voor collectieve belangenbehartiging en doorgaans goedkopere tarieven genieten.